Vissza
  • 2024.03.25
  • MeseCentrum

Magyar gyerekkönyvek katalógusa a nemzetközi porondon 2.

Mesés könyvek

 A Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága évről évre elkészíti a legfrissebb magyar gyerek- és ifjúsági könyvek angol nyelvű katalógusát New Hungarian Childlit címmel. A cél, hogy a nemzetközi könyvvásárokon, fesztiválokon átfogó képet mutassunk a megelőző esztendő magyar gyerekkönyvterméséről, bő tucatnyi művet válogatva a legjobbak közül, melyek természetesen a kiállítási standon is megtalálhatók. A katalógus szerkesztője Garajszki Margit, a bekerülő kötetek kiválasztásában és a bemutató, ajánló szövegek megírásában Harmath Artemisz működött közre.
Cikksorozatunkban ezúttal a meseantológiákat emeltük egymás mellé.

 

 

Egységben a természettel

Bajzáth Mária: Erdők-mezők népmeséi
Illusztrátor: Ónya-Oláh Dóra
Lampion Könyvek, 2023
4+

 

Harmath Artemisz
Miért nem ment hozzá a százlábú a földigilisztához? Melyik állat nyerte a futóversenyt? Miért világít nappal a Nap, és éjjel a Hold? Mézet is adhat, mérget is hozhat. Mi az?

Különlegesen élethű ábrákkal tarkított, elbűvölő tapintású és vizualitású kiadvány az Erdők-mezők népmeséi: egy mese- és rajzgyűjtemény a természet kincseiről. Akár fellapozva, akár folytatólagosan is örömteli olvasni. A mesék, legendák és népköltések hazánk élővilágát mutatják be, ismeretterjesztő szövegekkel és játékötletekkel szerves egységben. A könyv Magyarország élővilágáról szól, de a magyar mellett a nemzetközi mesekincsből is válogat. A világ különböző tájairól származó meséknek közös és legfontosabb mondanivalója, hogy a házunkon és a hazánkon túl is részei vagyunk egy nagyobb egységnek, amit természetnek nevezünk.

A Népmesekincstár Plusz-sorozat negyedik kötete a magyar és a nemzetközi népmesékből nyújt válogatást családoknak és pedagógusoknak egy komplex mesepedagógiai módszer, a Népmesekincstár Mesepedagógia alapján. A Magyarországon népszerű módszer lényege a rendszeresen ismétlődő mesemondás és mondókázás, a pedagógus közös játéka, tánca, éneklése a gyerekekkel, ami minden résztvevő számára valódi élményt és örömforrást jelent.

 

Az Erdők-mezők népmeséiről ITT találjátok részletesebb ajánlónkat. 

 

A megérkezéshez vezető út

Boldizsár Ildikó: Az igazi vándorút

Illusztrátor: Szegedi Katalin

Magvető Kiadó, 2023

6+

Garajszki Margit
2023-ban a Magvető Kiadó limitált kiadásban megjelentette Boldizsár Ildikó mesetrilógiáját Amália útjai címmel, Szegedi Katalin illusztrációival. Amália a világ legszomorúbb boszorkánya, s az ő életének első száz esztendejéről szól az Amália álmai, a második száz esztendőről a Fekete Világkerülő Ember meséi, a harmadik száz évet pedig Az igazi vándorút mondja el. 

A trilógia harmadik részében Amália „igazi vándorútra” indul, hogy megszabaduljon a szomorúságától: társa, a Fekete Világkerülő Ember eltűnt, és az idő is megállt a Hold-mezőben. A vándorút tétje tehát óriási: megtalálja-e Világkerülőt, és újra tudja-e indítani az időt? Amália első útja a Rétipipitér utcába vezet, ahol százkét éve szüntelenül havazik. Itt talál rá hét kunyhó lakóira, akik mind keresnek valamit. Talán ők segíthetnek? Együtt sikerülhet megtalálni, amit keresnek?

Játék, szerelem, álmok – Boldizsár Ildikó gyerekekhez és felnőttekhez egyaránt szóló meséinek költői szépségét Szegedi Katalin rajzai teszik teljessé. Boldizsár Ildikó végtelen derűvel szövi át a nehéz kérdéseket, vigaszt, erőt s megnyugvást nyújtva azoknak, akik éppen az igazi vándorutak titkait keresik.

 Boldizsár Ildikó meséiről ITT írtunk korábban.

 

A nagyvárosban megbújó népmese

Zalka Csenge Virág: Nagyvárosi népmesék
Illusztrátor: Orosz Annabella
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2023

6+

 

Garajszki Margit
Az emberek gyakran úgy tekintenek a városi környezetre, mint koszos, zajos, zsúfolt helyre, ahonnan hiányoznak a mesék. Zalka Csenge Virág, ahogy a Nagyvárosi népmesék előszavában írja, mesemondói pályafutása során sokszor találkozott azzal a panasszal, hogy a városi gyerekek elveszítették a gyökereiket, kapcsolatukat a népmesékkel és a mesélés hagyományával. Pedig a városoknak is vannak történeteik – útikönyvekben és városi sétákon, helytörténeti előadásokon találkozhatunk velük. A népmesék valahogy mégsem találják a helyüket a panelházak és buszmegállók között, ezért Zalka Csenge Virág ebben a mesegyűjteményében olyan népmeséket válogatott össze, amelyek a városban élő gyerekek számára mindennapos dolgokhoz kötődnek: a játszóterekhez, a parkok fáihoz, a szobrok tetején gubbasztó madarakhoz. Nem egy konkrét nagyváros történeteit gyűjtötte össze, hanem a városokban általában fellelhető jelenségekhez, élőlényekhez kapcsolódó meséket.

 Zalka Csenge Virág a könyv végén interaktív játékra hívja olvasóit: arra buzdítja őket, hogy kapcsolódjanak be a mesék világába, keressék meg maguk körül mindazt, amivel a mesékben találkoztak, az eredményt pedig nyilvánossá is tehetik, ami által más keresőkkel is kapcsolatot teremthetnek.ű

A Nagyvárosi népmesékről ITT olvashattok összehasonlító elemzést.