Vissza
  • 2024.04.02
  • MeseCentrum

Magyar gyerekkönyvek katalógusa a nemzetközi porondon 4.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága évről évre elkészíti a legfrissebb magyar gyerek- és ifjúsági könyvek angol nyelvű katalógusát New Hungarian Childlit címmel. A cél, hogy a nemzetközi könyvvásárokon, fesztiválokon átfogó képet mutassunk a megelőző esztendő magyar gyerekkönyvterméséről, bő tucatnyi művet válogatva a legjobbak közül, melyek természetesen a kiállítási standon is megtalálhatók. A katalógus szerkesztője Garajszki Margit, a bekerülő kötetek kiválogatásában és a bemutató, ajánló szövegek megírásában Harmath Artemisz működött közre. A kiadványt bemutató cikksorozatunk utolsó részében a már önállóan olvasni tudó korosztály számára íródott kalandos könyveket szemlézzük. 

Mesék hívőknek és hitetleneknek

László Noémi: Keljfeljancsi

illusztrátor: Tomos Tünde

Guttenberg, 2023

6+

Harmath Artemisz:

Magyarországon reneszánszát éli a népmese középkori eredetű tündérmese típusa. Elismert szépíróink tollából születik újjá változatos formákban. A Keljfeljancsi erdélyi költőnőnk, László Noémi incselkedő humorát, fordulatos szójátékait, és egyéb költői sziporkáit dicséri egy egységes szerkesztésű, rövid meséket tartalmazó mesegyűjteményben.

A szerző a mindenkori legkisebb királyfi, a szegény pásztorlegény, a kisinas, tehát a sorban utolsó fiú férfias tetteit meséli el 12 mesében. A királylány segítségére érkező legkisebb fiút mindegyik mesében Jancsinak hívják. Innen a kötet címe, a folyton új alakban felbukkanó, mindig újjáéledő jóságos, áldozatkész, egyszerű, kedves, kitartó karakter: Jancsi. Talpra áll, mint a keljfeljancsi, ez a réges-régi gyerekjáték. Jancsi megküzd a rohanó életmóddal, a szószátyársággal, a telhetetlenséggel és még kilenc másik problémával. Hiszen, mint egy jó tündérmesében a legkisebb fiúnak, ki kell állnia legalább egy nagy próbát.

Valamennyi történet más-más meseországban játszódik. Mirákulum országában, Elokvenciában, Brrrgengóciában, Kamukában, Turpiában… és mindegyik szövegnek van egy főtémája, például a csend, a zene, az étel, a ruha, amely a hős feladatával áll kapcsolatban, és amely megjelenik a címadásban: Csendmese, Zenemese, Kajamese, Ruhamese, stb. Ezek mögött a témák mögött negatív emberi tulajdonságok, viselkedésmódok állnak, melyek legyőzhetők.

Te is gondnok, én is gondnok, együtt könnyebbek a gondok.

Mikó Csaba: A Lukrécia megmentése
illusztrátor: Varsányi Orsi

Kolibri, 2023

7+

Garajszki Margit

A Kalandok a Balatonon, avagy A Lukrécia megmentése Mikó Csaba balatoni ifjúsági krimisorozatának nyitó darabja. Főszereplője a 8 éves Gergő, aki a nyarat a Balatonon tölti a nagybátyjáéknál Balatonszemesen. A strandolás, focizás és tóparti lófrálás mellett már a nyaralás első napján fölfigyel egy Lukrécia nevet viselő jobbkerekes gőzhajóra. Megismerkedik a gőzös kapitányával Szőr Mortonnal, aki rögtön kinevezi Gergőt fedélzetmesternek. Hamarosan azonban kiderül, hogy a hajót egy titokzatos alak akarja megkaparintani, hogy a szárazföldre vontassa és éttermet csináljon belőle.
A hajó tulajdonosa Szőr Morton kapitány legjobb barátja az idősebb Balfari volt, aki azonban elhunyt és a fiára, az ifjabb Balfarira hagyta a hajót. A végakarat szerint amíg a Lukrécia az ifjabb Balfari tulajdonában van, addig Szőr Morton a kapitányi kabinban lakhat. Ha az ifjabb Balfari eladja a hajót, a kapitány elveszíti az otthonát és nyugdíjasotthonba kerül. Ezt azonban Gergő és barátai, a vékony és szemüveges Mukka és a folyton kérdezősködő, copfos Zsófi, meg akarják akadályozni. Nyomozásba kezdenek és haditervet szőnek, hogy megmentsék a szemesi kikötő büszkeségét és kapitányát.
Sok-sok humor, szerethető karakterek, bumfordian esetlen gonoszok, mesés helyszínek, izgalmas kalandok, fordulatokkal teli, nyári olvasmány, melyet Varsányi Orsi bűbájos, fekete-fehér rajzai színesítenek.

Mi vagyunk a grund!

Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
illusztrátor Békés Rozi
Scolar, 2023

9+

Harmath Artemisz:

Magyarországon az egyik legolvasottabb, legnépszerűbb könyv csaknem 120 éve. Ötödik osztályban kötelező olvasmány. Külföldön a legismertebb magyar regény: számtalan nyelvre lefordították, sok országban - így Olaszországban, Braziliában, Lengyelországban - kötelező vagy ajánlott iskolai szöveg.

A cselekmény egyszerű. Az 1889 márciusában Budapesten játszódó regény a Pál utcai fiúk és a vörösingesek csapatának csatározását írja le. A kisgimnazisták megvédik játszóterüket, a „grundot” a betolakodó Vörösingesekkel szemeben. Ebben a vézna, látszatra gyönge Nemecsek Ernő segíti őket, akit előtte társai sokszor lenéztek, ám aki nagy betegen is velük küzd. Nem sokkal a győzelem után derül csak ki, hogy a grundra házat építenek.

Az író anno ifjúsági regényként, folytatásokban jelentette meg művét egy diákfolyóiratban. Azért lehet máig népszerű ez a történet hazájában és külföldön is, mivel örök emberi karakterekről és helyzetekről szól, bárhol, bármikor történhetett volna. Mi ez az általános emberi?

Őszinteség, bizalom, bajtársiasság önfeláldozás az egyik oldalon: irigység, árulás, nyerészkedés, agresszió a másikon. A hasonló gondolkodású emberek közösségének megtartó ereje, a hatalomba kerülő ember viselkedésének alternatívái, az áldozatot is követelő legfontosabb ügyünk védelme, a határtartás képessége, a bűnbánat, a második esély empatikus törvénye, az ellenfél elismerésének párbeszédben tartó gesztusa… még hosszan sorolhatnánk a Pál utcai fiúk örök üzeneteit.

MeseCentrum

Cikksorozatunk előző részei ITT olvashatók.