Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.10.13
  • Toroczkay András

Patkányok a hatalomgyakorlás természetéről

Toroczkay András ajánlja Erwin Moser Hold a háztetők felett című könyvét.

Erwin Mosernek és saját maga által illusztrált mesekönyveinek sok rajongója van, és jó okkal

Elbűvölően furcsa fantáziájával valószínűleg számtalan esti mesélős szeánszot szerzett gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Olyan tárgyak feltalálója, vagyis inkább kitalálója, mint az almaléghajó, a kengurugép, és olyan helyszínek kötődnek a nevéhez, mint a Macskovszkij cirkusz, ahol kandúrok az artisták, és egy kisegér megszelídít egy leopárdot. Vagy ott van Koko és Kiri! Koko a görbe orrú medve, Kiri pedig a barátnője, egy bölcs fehér madár.

Ahogy böngészi az ember a világhálón Moser úr munkásságát, elnézegeti mágiától füstölgő illusztrációit, egyre több kedve támad elolvasni ezeket a könyveket. Jelen sorok írója eleddig csupán egy könyvét falta fel, persze átvitt értelemben, de ez a jövőben biztosan változni fog. Ennek az egynek az a címe, hogy Hold a háztetők felett.

Ez a regény, ahogy a szerző egy másik könyve is, a novellákat tartalmazó Nagypapa meséi – avagy a repülő ágy egy különleges helyen játszódik, falusi környezetben. Egészen pontosan Burgenland és a Fertő-tó környékén, az osztrák–magyar határ közelében.

Nem sok regényt olvashatunk, meseregényt meg főleg nem, amely ezt a falusi környezetet, tanyavilágot választja színhelyéül. Látszik, hogy a szerző tudja, miről ír, mert a tanya és környéke szinte életre kel a regényben, ahogy csak úgy kelhet egy helyszín életre, ha a szerző ott töltötte fantáziálással, álmodozással a gyerekkorát.

De nem csak a helyszín különleges

A Hold a háztetők felettre nem is csak ezért illik a különleges jelző. Ez a mese tele van izgalmas szereplőkkel, nyüzsögnek benne, szó szerint, az egerek, mezei pockok, sőt patkányok, és persze macskák, van itt gólya és bagoly, akik sokszor nagyon viccesek, vagy éppen félelmetesek, olykor halált megvetően bátrak, máskor elgyávulnak, és elárulják társaikat, de aztán bölcsebbek lesznek. Szóval minden olyasmit csinálnak, amit a jó regényekben szokás. 

Erwin Moser-01
Fotó: Hans Wetzelsdorfer/ literaturhausmattersburg.at

Ki a főhőse? Mi a története?

Az első kérdésre nehéz válaszolni, mert több szálon futnak az események. Szürkeprémmel ismerkedünk meg először, aki egy mezei pocok, és aki véletlenül (az aratás ideje alatt) Spieh gazda szalmabálájában találja magát, onnan pedig a pajtába kerül. Ott aztán hamar megismerkedik a házi egerekkel, Mudival, Füttyössel és Rafival, vagyis Raffaellel, aki nem háziegér, hanem egy félelmetes fekete kandúr. Aztán lehet, hogy a főhős Sárgafogú, a patkány, aki Szürkeprémhez hasonlóan otthontalan, mert ugyan ő volt a malombeli patkányok főnöke, de a Rafinál is félelmetesebb Feketeprém nevű erős, mindenre elszánt patkány feltűnése miatt inkább az iszkolást, bujkálást választja, semmint hogy párbajban otthagyja a fogát. Inkább a csatornapatkányokhoz csatlakozik, köztük viszont Rúfusz, a Feketeprémhez hasonlóan kegyetlen zsarnok uralkodik.

A könyv egyik érdekessége, hogy nemcsak a borítón beígért macska–egér-harc zajlik, hanem patkány–patkány-háború is, sőt, inkább az

A másik érdekessége, hogy ugyan elképesztően cukira írta meg ezeket az állatkaraktereket Moser, mégsem válik édeskéssé, továbbá sokszor nevetünk például az olyan jeleneteken, mint a szivarozó patkányok vagy az alkoholista patkány (akinek a neve is Brandy), mégsem lesz nevetséges, nem fullad röhejbe, nem lesz komolytalan. Itt a harc valóban életre-halálra zajlik.

Mint a mesélő is mondja, semmi nem véletlen a könyvben. Az olvasók nagyon is komoly dolgokkal szembesülhetnek ebben az esemény-, és érzelemdús történetben. Például hogy milyen a jó uralkodó, és mit jelent a hűség.

De ki tudna vitatkozni azzal, amit a bölcs Sárgafogú oszt meg a leendő bandavezérrel:

„Ne engedj soha a bosszú késztetésének! Azzal csak magadnak ártasz. A valódi nagyság felette áll a bosszú érzésének. A gonoszok előbb-utóbb úgyis a saját csapdájukba esnek. Eljön a keserű vég. És akármennyire is csábító a gyűlölet szülte gondolat, ne hallgass rá! Mert ha engedsz a csábításnak, lesüllyedsz a gonosz, nyomorult bosszúállók szintjére, és hozzájuk hasonlóvá változol. Főnökként minden erőddel azon kell lenned, hogy a neked alárendelteket szellemileg függetlenné tedd. Ha ez sikerül, a dolgok szinte maguktól működnek. Szabadítsd meg őket a félelemtől, ültess beléjük önbizalmat azzal, hogy kívánatos tettekre sarkallod őket. Ezzel mindannyian csak nyerhettek!”

Moser könyve igazi szenzáció, reméljük, Magyarországon is eljut mindenkihez. Ezzel mindannyian csak nyerhetünk.

 

Toroczkay András

 

Erwin Moser: Hold a háztetők felett

Fordító: Nádori Lídia

Manó Könyvek, 2021

312 oldal

3690 Ft