Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2022.08.23
  • Szokács Eszter

Ramszesz és a gyereknevelés

Szokács Eszter könyvajánlója.

Vicces mesét írt Majoros Nóra a családi élet és a gyereknevelés bonyodalmairól

Ahogy általában a szövegeinek – ennek a könyvnek is úgy van tanulsága, hogy közben cseppet sem érezni rajta a tanmesék szájbarágós mondanivalóját.

Majoros Nora Ramszesz-03

A rövidke könyvben II. Ramszesz magára marad 80 gyerekével, mert a palota női részlege feleségestül, nővérestül és a kedves mamástul napfürdőzéssel egybekötött háromnapos kiruccanást szervez a Nílusra. Így a fáraónak valami értelmes elfoglaltságot kell találnia a királyi utódoknak, hogy ne szedjék szét a palotát.

Természetesen kiderül, hogy gyerekekkel foglalkozni, velük lenni, nekik elfoglaltságot kitalálni lehet olyan szórakoztató, mint a pecázás, és annyira kimerítő, mint a háborúskodás vagy egy kiadós vadászat

Majoros Nora Ramszesz-02

Majoros Nóra ügyesen vegyíti a mai és az ókori világot, amely kiapadhatatlan humorforrásul szolgál. Egy mai apa–gyerek-történet korántsem lenne olyan mulatságos, mint amikor a fenséges fáraó foglalkozik a gyerekekkel, amire – talán – vajmi kevés példa lehetett. Az abszurd humort persze a gyerekek nem feltétlenül érzékelik, de az ő számukra is bőven akadnak jócskán vicces jelenetek. Nyilván igényel egy kis történelmi tudást, hogy megmosolyogjuk, amikor magunk előtt látjuk, hogy az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb fáraója, II. Ramszesz

„A horoggal babrált, megpróbálta leszedni róla a szétázott csalit.”

Vagy: „– Mit óhajtasz, fenséges Ramszesz fáraó, Ré és Ámon…

– Háborút! – kiáltotta a fáraó, és arcán elégedett mosoly ült.

– Mégis ki ellen? – kérdezte a hadvezér.

– Mondjuk a hettiták ellen. Azokkal mindig baj van.”

Majoros Nora Ramszesz-01

A mesében a fáraó/apa csupán unaloműzésből vagy éppen csak egy hirtelen ötlettől vezérelve háborúzna vagy vadászna, és – nohát, milyen érdekes! – a gyerekek is éppen ezért rosszalkodnak. Merthogy unatkoznak. A fáraó/apa pedig magára ismer, és az asszonyok segítsége nélkül kénytelen önerőből úrrá lenni a káoszon.

Ramszesz alakjában egy magát istenségnek valló személy bontakozik ki, hisz annak is tartották, aki csodálkozik, hogy parancsára nem harapnak azonnal a keszegek, aki előtt elájulnak a szolgák, ha számonkér rajtuk valamit, és aki elvárja, hogy minden úgy menjen, mint a karikacsapás.

Amikor vadászatra indulna, és a szolgák közlik, hogy gond van a gyerekekkel, akkor sem tűri, hogy a családját becsmérlő szóval illessék:

„A fáraó kihúzta magát, és ünnepélyesen folytatta:

– A királyi hercegek és hercegnők azt csinálnak, amit csak akarnak! Inkább vezessétek elő a szekeremet!

– Khm – köhintett a szolga. – Fenséges fáraó, a királyi hercegek és hercegnők éppen az istállónál csinálják azt, amit csak akarnak.”

Mivel a gyereknevelés során általában nem úgy megy minden, mint a karikacsapás, Ramszesz is kénytelen alkalmazkodni a körülményekhez

Majoros Nóra mindenfajta stílustörés nélkül, nagyon ügyesen csavargatja a szöveget, amelyben anélkül váltakoznak a viccesen fennkölt és kifinomult szófordulatok a hétköznapi nyelvvel, hogy cseppet sem érezzük erőltetettnek. Prózája gördülékeny, könnyen befogadható a kisebbek számára is, és nem nélkülözi a kettős értelmezést sem, felnőtteknek és gyerekeknek is szól, még sincs benne az a jópofizós kikacsintás, ami sokszor jellemzi a mai trendeket.

Majoros Nora Ramszesz-04

Míg a fáraó (Ramszesz), az anyja (Tuja) és két főfelesége (Nofertari és Iszetnofret) a saját nevükön futnak, addig a szerző bőven kiaknázta az érdekesen csengő ókori nevekben rejlő lehetőségeket, és a gyerekeket már vicces, kitalált nevekkel illette: Pete, Pite, Tete, Tütü, Tehát, Nohát, vagy éppen Rontom, Bontom, Atom, Unom, Hókamóka és Teszetosza.

Mészely Ilka kedves és mulatságos, nem túldíszített, inkább letisztult grafikái jól illenek a szöveghez. Különösen eltaláltak a gyerekek arcai, melyek között nem nagyon találunk két egyformát (hiszen elég sokféle anyától származhattak). Érdemes mindegyiket külön is tanulmányozni.

Az ötéves kortól ajánlott könyvet a kicsiknek nyilván a szülők olvassák majd fel, és garantálható, hogy ők sem fognak unatkozni, de a már olvasni tudó gyerekeknek is remek kikapcsolódást nyújt a könnyed és szórakoztató, mégis elgondolkodtató olvasmány. A vékonyka, ám keményborítós könyv igazi gyöngyszem, biztosan sok gyerek kéri majd, hogy újra és újra olvassátok el.

Szokács Eszter

 

Majoros Nóra: Ramszesz 80 gyereke

Csimota Könyvkiadó, 2022

Illusztráció: Mészely Ilka

32 oldal

3490 Ft