Vissza
  • 2023.11.30
  • MeseCentrum

Új könyvek idén karácsonyra

A MeseCentrum ajánlója

A kis Jézus megszületett, örvendjünk… és olvassunk! - Új könyveket ajánlunk idén karácsonyra.

Ünnep előtt vagy a karácsonyfa alatt jó könyvet lapozgatni, egy-egy mesét közösen vagy egyedül elolvasni, elképzelni, eljátszani. Frissen megjelent új vagy újra kiadott klasszikus mesekönyveket ajánlunk a legkisebbeknek, a kicsivel nagyobbaknak és az egész családnak.

Könyvek ünnepre az egész családnak

Puha pehely

karacsonyi_23-09

A Puha pehely antológia tizenhárom különleges téli mesét tartalmaz tizenhárom szerzőtől, Hanga Réka lenyűgöző illusztrációival díszítve. Ezek a mesék elsősorban a téli hangulatot idézik meg, de egész évben gyönyörködtethetik az olvasókat. A változatos történetek és képek együtt tökéletes olvasmányt biztosítanak minden korosztály számára. A kötetet Lovász Andrea szerkesztette, a szerzők pedig: Adamik Zsolt, Boldizsár Ildikó, Dániel András, Kertész Erzsi, Kiss Judit Ágnes, Kiss Noémi, Lackfi János, Majoros Nóra, Maksai Kinga, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Somfai Anna és Várfalvy Emőke. (Cerkabella Kiadó, 112 oldal, 3673 Ft)

Kaisa Happonen: Mur és az esti erdő

karacsonyi_23-03

Anne Vasko művészien megálmodott képeivel és Patat Bence fordításában Kaisa Happonen meséi egészen elvarázsolják az olvasót. A könyv titokzatos állatok történetei által kalauzol minket egy erdő rejtelmeibe, megmutatva annak fontos igazságait. Egy lenyűgöző utazás, mely egyszerre szórakoztatja a gyerekeket, és készteti gondolkodásra a felnőtteket (valamint fordítva is). (Luther Kiadó, 175 oldal, 3600 Ft)

Ünnepváró családi mesekönyv – klasszikusok gyűjteménye

karacsonyi_23-04

A Szulyovszky Sarolta illusztrációival megelevenedő, a Grimm testvérek, Andersen, Oscar Wilde és más híres írók klasszikus történeteit összegyűjtő családi mesekönyv ideális olvasmány az ünnepi estéken. A mesék varázslatos világában kicsik és nagyok meghitt estéket tölthetnek. (Scolar Kiadó, 160 oldal, 3960 Ft)

Miklya Luzsányi Mónika: Bibliai Kisokos

karacsonyi_23-04

Ez a könyv kiváló kalauz a bibliai történetek világához. A gyermekek és felnőttek számára egyaránt érdekfeszítő kérdésekkel vezeti be az olvasót a Biblia misztikus univerzumába, Nemes Anita illusztrációi pedig tovább gazdagítják ezt a kalandot, így a könyv nemcsak információval, hanem vizuális élményekkel is szolgál. (Móra Könyvkiadó, 128 oldal, 5999 Ft)

 

Könyvek ünnepre a legkisebbeknek

Karácsonyi Böngésző

karacsonyi_23-02

A Kőszeghy Csilla rajzolta könyv az adventi és a karácsony hangulatát idézi, bemutatva a készülődést és az ünnepi tevékenységeket. A könyv interaktív jellege révén az olvasók együtt fedezhetik fel a karácsonyi időszak történeteit. Remek lapozgató a legkisebbek számára. (Naphegy Kiadó, 16 oldal, 3999 Ft, 0–3 éveseknek)

 

Nyúl Péter világa – Karácsonyi csillag

karacsonyi_23-05

Szabó T. Anna fordításában egy különleges Nyúl Péter-mese várja a legkisebb olvasókat. Vajon megkapják-e a kisnyuszik azt a különleges ajándékot, amire karácsonyra vágytak? Egy aranyos történet, melynek segítségével a legkisebbek is közelebb kerülhetnek az ünnephez. (Manó Könyvek, 16 oldal, 2400 Ft, 1+ éveseknek)

 

Óvodáskortól

Nemes Nagy Ágnes: A titkos út

karacsonyi_23-10

Nemes Nagy Ágnes művei a gyermeki képzelet és a nyelv varázslatos világába kalauzolnak el. A versek és mesék egyaránt játékosak, humorosak, segítik a kreatív gondolkodást. A könyv Szabó Imola Julianna derűs illusztrációival még élvezetesebbé teszi az olvasást, így tökéletes választás minden korosztály számára, különösen azoknak, akik szeretik a nyelvi játékokat és a fantáziadús történeteket. Nemes Nagy gyerekversei és meséi két kötetben összegyűjtve jelennek meg, ebben az elsőben az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló, korábban különálló leporellóként megjelent képeskönyvek versei szerepelnek. (Móra Könyvkiadó, 96 oldal, 4499 Ft, 3+ éveseknek)

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje

karacsonyi_23-06

A Szimonidesz Hajnalka légiesen szép illusztrációival kísért mese, Molnár Krisztina Rita írása az angyalokról szól, akik titokzatos üzeneteket hoznak, akár egy postás. Az öröm, az együttérzés és a közösség fontosságát hirdetik, azt mutatva meg, hogy sosem vagyunk igazán egyedül. A kötetet még különlegesebbé teszi a benne mellékletként elhelyezett hangfelvétel, melyen a szerző olvassa fel a történetet. (Cerkabella Kiadó, 36 oldal, 2800 Ft, 3+ éveseknek)

Fenyvesi Orsolya: Miri – Karácsonyi angyalok – Telis-telehold

karacsonyi_23-07

A Miklya Emese finom rajzaival illusztrált kötet két történetének főszereplője Miri, a kíváncsi kislány, aki a számára fontos dolgokkal, legyen szó a karácsonyról vagy épp a teliholdról, nagyon komolyan foglalkozik. A szövegek hétköznapi történeteket mesélnek el, de "meghintve egy kis varázsporral", így lehet, hogy a nagyon is létező karácsonyi angyalok képesek huncutul viselkedni, a Holdról meg kiderül, hogy el tudja űzni a szomorúságot. (Babilon Kiadó, 40 oldal, 3375 Ft, 3-6 éveseknek) 

Mikulás ünnepváró labirintusai

karacsonyi_23-06

Pauline Duhamel könyve a karácsonyvárás izgalmát és a Mikulávárást hozza közelebb a gyerekekhez játékos labirintusokon keresztül. A kötet segíti a finommotoros készségek, a szem–kéz-koordináció és a problémamegoldó készségek fejlesztését, miközben szórakoztató és tanulságos kihívásokat kínál az ünnepek előtti időszakban. Fordította: Koós Eszter. (Móra Könyvkiadó, 12 oldal, 3999 Ft, 3+ éveseknek)

Vadadi Adrienn: Kicsimackó karácsonya

karacsonyi_23-04

Ez a meghitt történet a Kicsimackó-sorozat legújabb része. A könyvben belepillanthatunk Mackómama sütőjébe, ahol nem a legcsinosabb, de annál finomabb mézeskalácsok születnek. Izgalmas kalandok várnak ránk, mint például az adventi naptár készítése, a Mikulás ajándékozása és a nagymama látogatása. A történet végül a karácsonyi ünneplés varázsával zárul, emlékeztetve a családokat, hogy az ünnepi időszakban az együtt töltött idő a legbecsesebb ajándék. A kötetet Egri Mónika csodás rajzai teszik teljessé. (Pagony Kiadó, 40 oldal, 3192 Ft, 2–5 éveseknek)

Szia, Mikulás! – Amigurumi játékkal

karacsonyi_23-03

A Szia, Mikulás! Kertész Erzsi interaktív könyve, amely megismerteti az olvasókat a Mikulás világával. A történet során Manó és kutyája, Pötyi felfedezik a karácsony és az ajándékozás örömét. A Megyeri Annamária szép illusztrációival díszített kötetben található amigurumi leírás segítségével a gyerekek maguk is elkészíthetik a főhős, Pötyi figuráját, így a könyv nemcsak mesél, hanem kreatív tevékenységre is ösztönzi a gyerekeket, és lehetőséget ad arra, hogy saját kézzel készítsenek ajándékot. (Cerkabella Kiadó, 48 oldal, 2872 Ft, 3–6 éveseknek)

Pásztohy Panka: Pitypang és a Diótörő

karacsonyi_23-08

A Pitypang és Lili-sorozat legújabb része karácsonyi kalanddal várja az olvasókat. Lili és Lotti alig várják a karácsonyestét, de az idő most valahogy lassabban telik. Anyukájuk addig is elmeséli nekik E. T. A. Hoffmann klasszikus történetét, a Diótörőt, mely a szerző lenyűgöző rajzaival kel életre. A könyv nemcsak a klasszikus történetet mutatja be, hanem praktikus ötleteket is ad a szülőknek, hogyan tehetik még varázslatosabbá a karácsonyi várakozást. (Pagony Kiadó, 24 oldal, 2990 Ft, 2–5 éveseknek)

Simonfalvi Ancsa: Ali király karácsonyi vacsorája

karacsonyi_23-02

Simonfalvi Ancsa elsőkönyves író kalandos meséje Agócs Írisz fantasztikus rajzaival igazi karácsonyi kalandra hív. A történetben Ali király, aki birodalmában a legfinomabb fogásokat készíti, egy nap elveszíti varázserejű merőkanalát. A király unokái és a beszélő, olvasni tudó királyi kutyus izgalmas kalandra indulnak, hogy megtalálják az elveszett varázskanalat. Az olvasók velük együtt járhatják be Óbuda hegyeit, találkozhatnak varázslényekkel, és leplezhetik le a tolvajt, hogy visszaszerezzék a kincset, s így megmenthessék a karácsonyi lakomát. (Pagony Kiadó, 40 oldal, 4990 Ft, 3–6 éveseknek)

Tasi Katalin - Maros Krisztina: Vízcsepp karácsonya

karacsonyi_23-02

Ebben a varázslatos téli mesében, a Vízcsepp és A soknevű macska című korábbi papírszínházas mesék főszereplői térnek vissza egy közös kalandra Tasi Katalin és Maros Krisztina szintén papírszínházas, tüneményesen megrajzolt kötetében. Vízcsepp hópehely formájában folytatja utazását, és egy ismert bérház udvarán találkozik a macskával. Közvetlenül karácsony előtt, miközben a bérház lakói az ünnepekre készülődnek, a macska elmeséli a lakókról szóló történeteket, és választ keres Vízcsepp karácsonnyal kapcsolatos kérdéseire. Meghitt mese a barátságról, a szeretetről. (Csimota Kiadó, 4990 Ft, 4+ éveseknek)

Emma Thompson: Jim káprázatos karácsonya

karacsonyi_23-07

Emma Thompson ízig-vérig angol meséje Axel Scheffler illusztrációival egy valódi történeten alapuló csodás karácsonyi kalandot mesél el. Jim, a múzeumi kutya, aki gazdájával, a múzeumigazgatóval tölti napjait, meglepetést okoz Viktória királynőnek egy újításnak számító karácsonyi képeslappal. A mesében a viktoriánus Anglia hangulata és az apró részletekig kidolgozott rajzok segítenek felidézni a régi idők karácsonyait. Rét Viktória fordítása. (Pagony Kiadó, 80 oldal, 3182 Ft, 3–6 éveseknek)

Könyvek ünnepre kisiskolás kortól

Tomi Kontio: A kutya, akit Macskának hívnak és a karácsony csodája

karacsonyi_23-03

Karácsony éjszakáján három jóbarát, a kutya, akit Macskának hívtak, a macska, aki a Kutya névre hallgat és Borz, az ősz szakállú apó együtt sétálnak a város kihalt utcáin és azon gondolkodnak, mi történhetett, hogy csendes, kihalt lett minden. De nem csak a nagy töprengésben, hanem sok minden másban is együtt vannak, együtt fedezik fel, hogy mi a legjobb a karácsonyban. Ez utóbbit kínálja a könyv az olvasónak, mindezt Jankó Szép Yvett fordításában és Elina Warsta gyönyörű, karácsonyi képeslapként is nézegethető illusztrációival. (Koinónia Kiadó, 48 oldal, 3300 Ft, 5-8 éveseknek)

Brigitte Weninger: 24 karácsonyi mese

karacsonyi_23-01

Ez a könyv huszonnégy varázslatos karácsonyi történetet tartalmaz, melyek az ünnepi várakozás és csodák idejét idézik meg. A Szabó T. Anna remek fordításában olvasható mesék a karácsonyi hangulatot és annak mélyebb jelentését tárják az olvasó elé, bemutatva az ünnep szellemiségét és a szeretet fontosságát. Ideális olvasmány az egész családnak a karácsonyi időszakban. (Naphegy Kiadó, 128 oldal, 3742 Ft, 6+ éveseknek)

Marék Veronika: A karácsonyi felhő

karacsonyi_23-01

Marék Veronika meséje egy kalandos, humorral és izgalommal teli karácsonyi történet. A szereplők – Franciska és angyalcsapata – küzdelmei a karácsonyi ajándékok és a csoki megmentése érdekében nemcsak szórakoztatóak, hanem a szeretet és a barátság fontosságát is hangsúlyozzák. Szabó-Nyulász Melinda illusztrációi még tovább színesítik a mesét. (Móra Könyvkiadó, 40 oldal, 2800 Ft, 6+ éveseknek)

Krónikák – bibliai történetek

karacsonyi_23-05

A Krónikák – bibliai történetek izgalmas időutazásra invitálja az olvasót a bibliai tájakon, ahol kémekkel, prófétákkal, királyokkal és egyszerű emberekkel találkozhatunk, kiknek az élete váratlan fordulatokat vesz. A könyv segít megérteni, hogy mit jelent három napot egy cet gyomrában tölteni, vagy miért kell kétszer is megfontolni egy hajvágást. Ez a kötet a régi történeteket modern kérdésekkel ötvözi, ideális olvasmány 7 éves kortól. Nagy Norbert rajzai és Szokács Eszter remek mesélése által életre kelnek a bibliai legendák. (Csimota Kiadó, 88 oldal, 3990 Ft, 7+ éveseknek)

Habó Márta: Karácsony Szeníliában

karacsonyi_23-05

Habó Márta elbűvölő meséje Szenília feledékeny lakóiról, akik maguk sem emlékeznek, miért ünneplik a karácsonyt. Két iskolás, Karina és Oszkár egy régi képeslap nyomán különleges utazásra indul, hogy visszahozza a karácsony igazi értelmét a városba. Megható és tanulságos történet, mely nemcsak a karácsonyi hangulatra, hanem az ünnep tartalmára, mélységére is emlékeztet. (Harmat Kiadó, 104 oldal, 2800 Ft, 6–10 éveseknek)

MeseCentrum