Illusztrált könyv

10 éves kortól

Uniszex

Vissza
  • 2022.05.18
  • Toroczkay András

Vétek elpazarolni

Toroczkay András recenziója.

Talán az emberi létezésünk nem más, mint annak az esélye, hogy megbarátkozzunk a végtelenséggel

A határtalan tér és idő gondolatát felfogni persze lehetetlen, hiszen saját halandóságunk, korlátolt jelenlétünk tényét ízlelgetjük, amikor megpróbáljuk elképzelni az idő és a tér végtelenségét. Ezért van az, hogy mindenki emlékszik arra a kényelmetlenségében is fantasztikus eseményre, amikor világossá vált számára, mennyire kis pont a hatalmas világűrben, ami ráadásul még tágul is! Amikor úgy sétált haza az iskolából, hogy próbálta elképzelni a Naprendszert, benne a bolygókat, ahogy keringenek, az egyikük a Föld, azon élünk.

Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! Bernát Barbara-03
Kép forrása: YouTube

A nagy sikerű Első könyvem az univerzumról, Első könyvem a fénysebességről, valamint Első könyvem a téridőről című kötetek szerzője, Farkas Róbert Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! című könyve azoknak a gyerekeknek íródott, akik először járják be gondolatban ezt a nyomasztó, de borzasztóan érdekes területet. Főhőse a tizenegy éves Tomi, aki bukásra áll környezetismeretből, a menő, vagyis undok gyerekek kiközösítik, ő pedig utál mások előtt beszélni, mert biztos benne, hogy csak kinevetik. Ugyanakkor érdeklik a fizikai kísérletek, s egyenesen rajong az űrkutatás témaköréért – csak hát a tanára, Fekete tanár úr, unalmas.

Tomi a NASA honlapjáról le is töltött egy programot, amelynek a segítségével amatőr csillagászként ő is elemezheti a Kepler-távcső adatait. Egyik este aztán a Plútóhoz közeli morzejelet érzékel, ekkor jut eszébe feltaláló nagybátyja, Walfish Kázmér, vagyis a Doki, aki a város szélén lévő gyárépületben lakik, és őrültnek tartják – nem csak a hawaii mintás ingei miatt. Kettejük csapatát a szomszéd lány, Sápi egészíti ki, akinek a valódi neve Kriszta, de mivel mindig a számítógép előtt ül, sápadt. Ő talán még Tominál is okosabb, valamennyivel idősebb is, szintén hobbicsillagász, talpraesett, vagány, például veszett kutyákat a mobilappja segítségével riaszt el, szabadidejében pedig önrepülő drónokat fejleszt. Ők hárman döntenek úgy, hogy utánajárnak az űrből érkező jelek rejtélyének, mégpedig a Doki által eszkábált űrhajón.

Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! Bernát Barbara-01
Kép forrása: YouTube

Aztán a könyv alig több mint száz oldalán bejárják az egész Naprendszert, oda-vissza

Ez őrült tempót jelent, hiszen amúgy minden fejezetben Bernát Barbara egész oldalas rajzait is megcsodálhatjuk.

Az űrexpedíció leírása során a szerző sehol sem rest, ahol tudományos ismeretterjesztésre nyílik alkalom, ami azonban a tudomány szempontjából öröm, az a könyv szerkezetével szemben valóságos merénylet.

Nyilván nem baj, ha valamit tanul is a gyerek, a túl sűrű popkulturális utalgatás azonban a lusta írók ismérve.

Vegyük például a Dokit, akit azért hívnak így, mert a Vissza a jövőbe című filmben lévő Dokira hasonlít. És sajnos tényleg nagyon hasonlít rá, nemcsak ő, hanem az egész történetben betöltött funkciója: Farkas egyszerűen átemelte a karaktert a filmből, csak épp kevésbé szellemesen, mint a Rick és Morty című rajzfilmsorozatban, ahol az alkotók legalább továbbgondolták a karaktert. Farkas máskor is él ezzel a megoldással. „Hirtelen eszébe jutott az összes, űrben játszódó egész estés akciófilm” – írja, és persze nekünk is eszünkbe jut, de nem túl könnyű megoldás ez? Aztán például A Kapcsolat című film is szóba kerül. „A világűrt ilyen kevés emberre vétek lenne elpazarolni” – idézik egymásnak a szereplők, és írói szempontból az lenne a legjobb, ha ilyen szintű saját mondatokat találnánk, de sajnos Farkas inkább az a jó fej apuka, aki próbál a gyerekei nyelvén beszélni. Ebből lesz aztán az, hogy például gond nélkül használja korunk talán legigénytelenebb „mindent is” szófordulatát.

Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök! Bernát Barbara-06

Egyáltalán nem arról van szó, hogy ez a könyv lenne a legrosszabb, ami egy tízévessel történhet a világűrben, de azért reméljük, a folytatásban, ami majd nyilván a Bolygóevő Szörnyről szól, fejlődik az írói eszköztára, és a karakterek s a kalandok élőbbek, kevésbé vázlatosak és szárazak lesznek. Vétek lenne elpazarolni ezt a rengeteg tudást egy közepesnél alig-alig jobb könyvsorozatra. 

 Toroczkay András

 

Farkas Róbert: Elugrottam a Plútóra, holnap jövök!

Illusztrátor: Bernát Barbara

Kolibri Gyerekkönyvek, 2021

116 oldal

2999 Ft