8 éves kortól

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.07.22
  • Poós Zoltán

Levél a távolból

Marék Veronika Coffi, Pocak, Paprika című kötetét Poós Zoltán porolta le.

Marék Veronika 1984-ben megjelent kötete, a Coffi, Pocak, Paprika az egyik legkülönösebb gyerekkönyvünk

Első ránézésre olyan, mintha képregény lenne, de valójában a képek csak sorok közé illesztett illusztrációk. Afféle „levélregény” volna? Igen.

Coffi, Pocak és Paprika leveleket váltanak, a történeteiket kézzel írják, így az olvasók meghitt kapcsolatba kerülhetnek az írott betűkkel. De a kalandok egyben foglalkoztatók is: a mesék nem egy esetben rejtvényeket tartalmaznak, és ötleteket is adnak, hogy mit készítsünk például karácsonyra…

Marek Veronika-01

A történetek a Kisdobos című – szakmai szempontból alapvetően korrekt – gyereklapban jelentek meg a hetvenes évek második felében

Persze nem mehetünk el amellett, hogy a Kisdobosnak – amire a neve is utal – erős ideológiai húzása volt, főleg azokban a számokban, amelyekhez szocialista évfordulók kötődtek.

Ugyanakkor Marék Veronika Coffi, Pocak, Paprika-leveleinek semmi köze nem volt az ideológiai habzáshoz, sőt, feltűnő, hogy a gyerekek közösségét nem őrsnek hívja a szerző, hanem körnek, Oroszlánkörnek, ami kimondottan vagány gesztus volt.

Hiszen számos olyan ifjúsági filmet és regényt tudnánk felsorolni, amelyekben a gyerekek közösségét nem bandának, csapatnak, hanem őrsnek (Dongó, Macska, Vadliba stb.) nevezik.

Az igazi kérdés mégis az, hogy a levelek kötetbe rendezve megállják-e a helyüket?

Szépen felépül Coffiék világa, megismerjük a szereplőket, az eredettörténetet, azt, hogyan alakult ki a jellegzetes, rajzokkal díszített levelezés a gyerekek között… Minden úgy kezdődött, hogy az Oroszlán kör tagjai hobbidélutánokat tartottak, és kiderült, hogy Paprikának nincs semmilyen hobbija, amit meg tudna mutatni a következő zsúron. Ekkor veti fel Coffi, hogy mutassa be a levelezésüket, hiszen azt is felfoghatjuk hobbiként.

Marek Veronika-03

Marék Veronika szellemes alaphelyzeteket kreált

Itt van például a két főhős – némi médiakritikát is megfogalmazó – megismerkedésének története… Coffi tévének öltözött a jelmezbálon, a fejét eltakaró jelmez miatt nem tudott inni a szörpből, ezért Paprika készített egy reklám feliratú táblát, így már nyugodtan ihatott a reklámidő alatt. Megtudjuk azt is, hogy a kisfiút a kis piros sapkája miatt hívják Paprikának, míg Coffit a két copfja miatt nevezik így. Az üzeneteket egymás ajtaján csúsztatták be, ami felveti a kérdést: ha éppenséggel be is csöngethetnek egymáshoz, vagy felhívhatnák egymást, akkor így mi értelme van? Aztán erre is gyorsan választ kapunk: Coffiék Pécsre költöznek, ezért csak levelezve tarthatják a kapcsolatot, amit örök barátsági szerződéssel pecsételnek meg. Manapság, a Skype, az okostelefonok korában nehéz elképzelni, milyen lehetett az, amikor még vonalas telefon sem volt a háztartások nagy részében.
Pocak az első levélváltások során nem jut szerephez, a nyolcadik oldalon olvasható az első levele, amelyben segítséget kér, mert nem tudja, mit készítsen karácsonyra. A praktikus tanács szerint alkosson pocakbabát. Később már „sorozatgyártásba” fogott Paprikával, készült hóember és oroszlán is…

Az oroszlán emlékeztet a Laci és oroszlánból megismert segítőtársra, nyugodtan kijelenthető, hogy Marék univerzumai között van átjárás…

Pocak talán kicsit ügyetlenebb, mint két barátja, nehezen tanul meg korcsolyázni, mindenhonnan elkésik. Amikor kiderül, hogy sehová sem ér oda időben, kap Coffitól egy „csodaórát”, amit tíz perccel előbbre kell állítani.

Ugyanakkor akadnak különös dolgok

Paprika levelet ír a Pécsett élő Coffinak, hogy nem tud-e valamit az eltűnt Pocakról. Ez nem valami életszerű, hiszen a két fiú Pesten lakik, egymástól nem olyan messze, tehát nem biztos, hogy a Pécsett élő Coffit kellene először levélben megkérdezni, hová tűnt a barátja. Szerencsére a megoldás már parádés: Pocak a padláson űrhajót készített a tévé dobozából, de elhalasztották a fellövést, mert az űrhajót megszállta egy különös lény, egy macska, aki a lakályos űrhajóba fialt. Ezek a kis mikrotörténetek nagyon érdekesek – a maguk képekkel illusztrált rendszerében. Ott van például a papagájos kaland, amelyben az elveszett madár azt hajtogatja, hogy Kosudukerdo… A gyerekek hamar rájönnek, hogy a megszeppent tollas ezt mondja: Kossuth út 2. És persze a madarat azonnal visszaviszik a gazdájának.

Marek Veronika-02

A kézírásos technikával készült könyvet olvasva a gyerekek meghittebb kapcsolatot alakíthatnak ki az írott betűkkel, miközben a kötet egyben foglalkoztató is

Számos praktikus ötletet kaphat az, aki a ragasztó, az olló és a színes papírok és textilek bűvöletében él. Hogyan készítsünk falvédőt sok zsebbel, amelybe minden apró mütyür belefér? Hogyan készítsünk pocakbabát, Mikulás formájú hóembert vagy titkos képet, ami a fény felé tartva mutatja meg az ábrát… Fejthetünk rejtvényeket is, mint valami magazinban: hógolyózás után miért nem látszik Pocak lábnyoma? (Megfejtés: végül őt szánkón húzta haza Paprika.)

Később labirintussal is játszhatunk (találd meg a legrövidebb utat az ibolyához), vagy ott a klasszikus kereső: találd meg az oroszlánt a képen! A történetek hellyel-közzel tartják az iskola kalendáriumi rendjét, vannak benne téliek, utána jönnek a tavasziak, a nyári élmények, a nyaralások, majd a tanévnyitó…  

Joggal merül fel, hogy a kis történetek rokoníthatók-e a képregényekkel, vagy inkább csak apró illusztrációkkal díszített szövegeket olvashatunk?

A kérdés eldöntése nem is olyan könnyű, mert itt az írott betűk közé ékelődnek a rajzok, mintha azokat is „kiolvashatnánk”.

A szöveg tördelése, a rajzok és az írásos anyag ritmusa közelít a képregényes szemlélethez, de ezek a történetek valójában levelek, amelyeket a gyerekek rajzokkal illusztrálnak, nem a képregények „kockás rendszere”.

Ennek ellenére ma is hatnak, mert nem sokkal hosszabbak, mint egy Twitter-üzenet vagy egy Insta-képaláírás, a szövegbe applikált Coffi-, Paprika- és Pocak-fejek pedig olyanok, mint megannyi emoji.

A sztorik sem avultak el! Ott van például a környezetvédelem ügye, és már ekkor előkerül a legó, de a levelekben szó esik olyan lélektani helyzetekről is, mint a féltékenység.

A gyerekek bármikor összehoznak egy nyomozóirodát, ahogy egy indiántábort is. Minden olyan téma előkerül, ami a mai napig foglalkoztatja a gyerekek képzeletét, a jelmezbáltól a holdutazáson át a kutyaház átalakításáig. És könnyen lehet, hogy Coffi, Pocak és Paprika kedvet csinál a kézzel írt levelekhez, sőt, akár ahhoz is, hogy tévésdobozból űrhajót készítsünk.

Fotók és szöveg: Poós Zoltán

Marék Veronika: Coffi, Pocak, Paprika
Móra Könyvkiadó
64 oldal
2699 Ft