Óvodás

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2021.08.11
  • Poós Zoltán

Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!

A Fognyűvő Manócska, A sehány éves kislány és a Makk Marci című köteteket Poós Zoltán porolta le.

1989 előtt az egészségnevelés üzenetei könnyen átvándoroltak a plakátokról a mesék világába

Lásd a „Zsebkendőbe köhögj, tüsszents!”- féle szlogent, amit visszamondott Tüskés a Legkisebb ugrifülesben. A népegészségügyi és felvilágosító üzenetek fontossága azonban túlmutatott a pártállami megfontolásokon, nem véletlen, hogy közel ötven év után is sikerkönyvnek számít a Fognyűvő Manócska, A sehány éves kislány, Makk Marci pedig az egészséges élet örökös kabalája lett.

A Fognyűvő Manócskát a Hanna Künzel és Günter Schmitz szerzőpáros jegyzi

Az eredetileg óvónő, később televíziós szerkesztő Hanna Künzel írta a történetet, míg Günter Schmitz illusztrálta a mesét, aki a drezdai Képzőművészeti Akadémián tanult, és sok képet festett a városról, mielőtt az a tűz martaléka lett. A háborúban szovjet hadifogságba esett, később főleg reklámgrafikákat és könyvillusztrációkat készített.
Az 1933-ban született Marie-Claude Monchaux, A sehány éves kislány szerzője nemcsak írt, de illusztrált is számtalan mesekönyvet, s ahogy Hanna Künzel, úgy ő is kerülte a sajtónyilvánosságot, így nem sokat tudunk az életéről.

Nem így a Makk Marci életét bemutató verseskötet alkotóiról! A verseket nem más, mint Csukás István jegyzi, a rajzokat pedig a bábtervező Foky Ottó készítette.

A Makk Marci kiterjesztése igencsak meglepő, iskolai takarékbélyegen éppúgy előfordult, mint 32 lapos játékkártyán, kifestőn, diafilmen és élőszereplős kisjátékfilmben.

Persze könyvben is, ilyen például a Csukás István verseivel megjelenő Makk Marci című, sajátosan perforált könyv.

poos fognyuvo manocska-01

A Fognyűvő Manócska a fogmosás fontosságáról szóló, nevelő célzatú történet

Főhőse, Nyalókás Gergő, akit az eredeti mesében Jörgnek, illetve Schleckerjörgnek, azaz torkos Jörgnek hívnak. Gergő a zsebpénzét édességekre költötte, este nem mosott fogat, fogmosó pohara egész éjjel szomorkodott. Így esett, hogy egyszer csak meglátogatta a Fognyűvő Manócska, a zöld, vigyori, cukorkafejű kis rém. Másnap reggelre Gergő arca bedagadt, ezért édesanyjával elmentek a fogorvoshoz. Meglepő, de a fogorvosi asszisztens is Nyalókásnak nevezte a váróban ülő gyerekek előtt, így Gergő fogfájásához némi szégyenérzet is társult. Szerencsére ki tudták kergeti a gonosz, kalapácsos manót, a fogat szépen betömték. Gergő ezek után édességek helyett már inkább gyümölcsöt és zöldséget evett, és a fogát is rendszeresen mosta, így messze elkerülte a Fognyűvő Manócska. Külön öröm, hogy Gergő a félretett zsebpénzéből villanyvasutat is tudott venni.

Günter Schmitz illusztrációi a háború utáni reklámgrafikák világát idézik, a rajzok egy része hirdetéseken is szerepelhetne; nem is csoda, Schmitz rengeteg plakátot készített 1945 után.

Rajzai szerethetők, Gergő anyukája például úgy néz ki, mint egy kelet-német Marilyn Monroe.

Épp ezért meghökkentő, hogy a könyvnek készült egy alternatív változata, immár Christa Unzner-Fischer erdei manós karakterű (!) rajzaival. A főhőst itt fogfájós Gyurkának hívják. Mi persze inkább Günter Schmitz modernista, áramvonalas rajzaival készült könyvét ajánljuk.

A sehány éves kislány töretlen magyarországi népszerűségét jelzi, hogy 1976 óta már 17 kiadása jelent meg

Hogy mi a könyv titka? Nos, Marie-Claude Monchaux bámulatosan megidézte a születés misztériumát, bizonyára sok kislány számára afféle ősképekké váltak a kötet finom, pasztelles rajzai. A kerettörténet szerint a kétéves Marika Magdustól kapott egy képeskönyvet – magát A sehány éves kislányt –, amelyben a nagynéni megrajzolta, megírta a születés történetét, mindazt, ami az anya hasában történik a kilenc hónap alatt.

Sokszor virágok fonják körül a kismamát és a fejlődő babát, Marie-Claude Monchaux illusztrációi mégsem giccsesek, inkább afféle művészi erejű képekkel van dolgunk, olyanokkal, amelyek éppúgy tetszenek a gyerekeknek, mint a felnőtteknek.

A könyv érzékletesen mutatja meg, hogyan nő az anya hasában a baba, az évszakoknak megfelelő virágokkal, színvilágokkal érzékeltetve az idő múlását. A hagyományos családmodellt példaként állító könyv toleranciára is nevel, megmutatja, hogy a különböző népek, eltérő kultúrák esetében is egyfajta csoda a születés.

poos fognyuvo manocska-02

A Makk Marci 1989 előtt az egészség kabalafigurája volt, úgy, ahogy Forgó Morgó a takarékosságé

Makk Marci tehát az egészség megőrzésének a reklámeszköze, így aztán társadalmi promóciók is segítették a Makk Marci-féle kiadványok népszerűségét. Várható volt, hogy a televízió képernyőjéről Makk Marci és Makk Marcsi előbb-utóbb a könyvekbe vándorol, így jelent meg a Makk Marci című könyvecske is, ami máris felvet egy problémát.

A kötetben Marcsi ugyanolyan fontos szereplő, mint Marci, a címben mégis kizárólag a fiú neve szerepel.

A mese bemutatja a két, mindig egészséges kis hőst, akik éppen kirándulni indulnak. Egyszer csak meglátják a még mindig alvó Vendel manót, akit felébresztenek, majd együtt megmosakodnak a patak vizében. Ezután megreggeliznek, és persze csupa egészséges dolgot esznek, sajtot, gyümölcsöket, zöldségeket, némi felvágottat. A kötet nem csupán az egészséges életmódra, de a természet szeretetére is felhívja a figyelmet:

„Nyári öröm, nyári csoda,
Csillog a víz, menjünk oda!
Fussunk, fussunk, futni de jó!
Ússzunk, mint a papírhajó!”

Majd bejárunk egy teljes kalendáriumi kört, tavaszi után nyári élmények várnak a kis makkokra, utána jönnek az őszi és a téli kalandok.

Igazi interakció nincs a szereplők között, azon kívül, hogy a mese elején felébresztették Vendelt. Látunk még hóembert, madárijesztőt és egy varjút is, de Csukás István alapvetően életképeket „énekelt meg”. Ezek viszont igen tetszetős költemények, nem is értjük, miért nem írt annak idején több gyerekverset. Érdekes, hogy első ránézésre azt mondtuk volna, Dargay Attila illusztrálta kiadványt, de Foky Ottót bábtervező, a Bábfilm Stúdió alapítóját és vezetőjét tüntették fel illusztrátorként. Azt kell mondjuk, hogy Foky varázslatos mesevilágot tudott rajzolni, Makk Marci és Makk Marcsi még mindig vállalható karakterek, nem csoda, hogy máig óvodai csoportok és táborok viselik a nevüket. És különben is, ki ne akarna egészséges lenni, mint a makk?

Fotók és szöveg: Poós Zoltán 

Hanna Künzel – Günter Schmitz: Fognyűvő Manócska
Medicina, 2009
38 oldal
1700 Ft


Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány
Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2019
40 oldal
1999 Ft

Csukás István – Foky Ottó: Makk Marci
Idegenforgalmi és Propaganda Kiadó, 1986
22 oldal
27 Ft