Vissza
  • 2022.11.09
  • MeseCentrum

KÖTVE HISZEM: Hős vagy áldozat? – Klímaszorongás a gyerekkönyvekben | ep.07.

Kötve hiszem podcastsorozatunk hetedik adásában annak jártunk utána, hogyan hat a gyerekeinkre az ökoszorongás, és miként jelenik meg a téma a kortárs gyerekirodalomban.

Megkerülhetetlen kérdés

Állandó kritikai kerekasztalunk legújabb podcastjának vendége: Baross Dorottya iskolapszichológus, az AKG pszichológia és japán nyelvtanára, fordító, aki szociálpszichológiai kutatásokat is folytat oktatásügyben, valamint a mesék szerepét vizsgálja a pszichológiában és a mindennapokban.

A könyv, amiben kötve hiszünk: Regős Mátyás: Lóri és a kihalt állatok – Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó

A kötet a Regényes természet című irodalmi pályázat fődíjasa, melyet az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda és a Magyar Írószövetség írt ki környezetvédelem, klímaváltozás és aktív turizmus témában.

Kotve hiszem nov 8-02

Baross Dorottya pszichológusként és tanárként is nagy ismerője az érintett korosztálynak, aki elmondta, hogy Regős Mátyás könyve több rétegben is feldolgozza a veszteségélményt, és – a főhős, Lóri saját édesanyjának halála mellett – az ökogyász gyönyörű allegóriája is kiolvasható belőle.

A sok szálon futó történet az első néhány oldalon még a nagyon gyakorlott olvasó Nényei Pál számára is jelentett némi kihívást. Míg a kötet főszereplője kiskamasz, az írásmód inkább a nagyobb korosztálynak szól, és egyfajta speciális kamasznyelv is kiolvasható belőle, miközben nagy valószínűséggel soha nem írna így egyetlen kamasz sem.  

Kotve hiszem nov 8-03

Harmath Artemisz megemlítette, hogy a kötet egy környezetvédelmi irodalmi pályázat nyerteseként jelent meg, és azt is, hogy mintha a kiírásban szereplő összes kritériumot beleírta volna a szerző. Ez a könyv igen különleges, hiszen a kisebbeknek szóló művek leginkább az ismeretterjesztés kategóriájában jelennek meg, nem pedig egy szép történetbe ágyazva beszélnek a témáról. A legtöbb kiadvány arra tesz ajánlásokat Harmath Artemisz szerint, mintha napi szinten a gyerekeink feladata lenne megmenteni a földet.

Kamaszolvasónk, Pataki Sári tizedikes gimnazista azt válaszolta Nyulász Péter kérdésére, hogy ő is nehezen értelmezte az elején a mondatokat, ám később belerázódott, és leginkább a főszereplő, valamint a tanár viszonyának fejlődése tetszett neki. A kötet által kicsit jobban megértette a világot.

Kotve hiszem nov 8-01

Amiről szó van még a podcastban:

Mennyire sok vagy kevés a biológiai tudásanyag egy gyerekirodalmi műben? A természet tisztelete a népmeséken keresztül is átadható minden korosztály számára. Átforgatható-e pszichológiai munkába Lóri története? Környezettudatosabbak lesznek-e azok a gyerekek, akik elolvassák ezt a könyvet? Több lesz-e általa a kétely, mint a bizonyosság? Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje című könyvét (Pagony) is említették a beszélgetésben, valamint Satoe Tone: Pipó utazása című képeskönyve (Kisgombos Kiadó) is szóba került több más kötet mellett.

Hallgassatok ránk a Magyar Kultúra Podcastok felületein:

Korábbi adásainkról szóló írásainkat ITT találhatjátok

A Lóri és a kihalt állatok című könyvvel több írásunkban is foglalkoztunk már, ITT elolvashatjátok

Agócs Írisszel készült korábbi interjúnkat is érdemes elolvasni: Én nem védem a környezetet, hanem igyekszem saját érdekemben minél jobban együttműködni vele

Fotók: Csali Annamária