Vissza
  • 2022.10.06
  • MeseCentrum

A Vadlazac2-programunk eljutott az országhatáron túlra is

Pécsett és Szekszárdon folytatjuk

Topolyán nagy sikerrel folyik a Vadlazac2-programunk, és hamarosan Pécsett, valamint Szekszárdon is kezdődnek gyakorlatorientált foglalkozásaink. 

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum Vadlazac2-programja küldetésül tűzte ki maga elé, hogy a szakma legjobbjainak bevonásával budapesti, határon túli és vidéki helyszíneken előadások és workshopok formájában értékes tudást adjon át az arra nyitott pedagógusoknak és az érdeklődő közönségnek.  

(A képre kattintva megnyílik a lapozható galéria)

A Vadlazac2 programsorozat első kiszervezett rendezvényének állomása szeptember 22-én Topolya volt. A szerbiai szórványtelepülésen bemutatkozó Érintés, mozgás és olvasóvá nevelés című szakmai workshop két vendégelőadója Gróh Ilona, a Ringató-mozgalom vezetője és Bereczkiné dr. Záluszki Anna, Az ELTE TÓK oktatója és gyermekek számára készült irodalmi szöveggyűjtemények összeállítója volt. Köszönhetően Gróh Ilonának, a kisgyermekek egy Ringató-foglalkozáson is részt vehettek. A Vajdasági Magyar Szó beszámolóját is olvassátok el ITT.

Topolya 2 Vadlazac2 2022-02

Szeptember 29-én a Digitális korszak és olvasóvá nevelés című eseményen vehettek részt az érdeklődők Topolya Község Múzeumában. „A hatrészes program abban nyújthat támpontot, hogyan neveljük tudatos olvasókká, történetmondókká gyermekeinket, diákjainkat, hogy mire figyeljenek oda a szülők, az oktatók és a környezet, amikor digitális felhasználóvá válnak a gyermekek internethasználat alkalmával vagy játék közben” – mondta Vastag Gazsó Hargita múzeumpedagógus, főmuzeológus a helyszínen.

Míg dr. Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság alelnöke, pedagógus, egyetemi tanár A fiatalok olvasási szokásai, olvasáshoz való viszonya napjainkban címmel tartott előadást, addig Fülöp Hajnalka digitális andragógustól, a Tudatos Digitális Szülő program alapítójától A tablet, a könyvek és az alfák, avagy hogyan találkozik és barátkozik az Alfa generáció az olvasással? című prezentációt hallhatták a résztvevők.

Október hatodikán az író, pedagógus és teológus Miklya Luzsányi Mónika, többek közt a Bibliai szuperhősök, valamint a Református Tananyagtár többkötetes olvasókönyv-sorozatának és Pedagógiai ötlettárának társszerzője tartott érdekfeszítő előadást a játékról és az olvasóvá nevelésről, új szempontokkal ismertetve meg a hallgatóságot.

Topolya 2 Vadlazac2 2022-01
A pécsi és a szekszárdi programjaink

Október 20-án a Zene és olvasóvá nevelés programon Paár Julcsi énekes-zeneterapeuta és dr. Harmath Artemisz irodalomtörténész, az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum vezetője-

Október 27-én A mesélés kortárs formáin Bajzáth Mária, a mesepedagógia módszerének megalkotója és Csörgei Andrea könyvtárostanár, szerkesztő, gyerekirodalmi szakember, november 10-én pedig a Játék és olvasóvá nevelésen, egyben a Vadlazac2 programsorozat záró eseményén Bányai András és Körömi Gábor drámatanár vár mindenkit.  

Topolya 2 Vadlazac2 2022-01
  

Fotók forrása: ITT

Korábbi beszámolóinkat is érdemes elolvasni a Vadlazac-foglalkozásainkról ITT