Vissza
  • 2023.07.07
  • Bakó Katalin

Nemsokára indul a Csigabusz Kapolcsra

Bakó Kata programajánlója.

OLVASÓVÁ NEVELÉS

Csodalámpa-olvasótáborok Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai évek óta kiváló és újszerű módszerekkel tesznek az élményszerű olvasásért és az olvasás-népszerűsítésért.
Erről tanúskodik Könyvkelengye programjuk, Aranyfonál családi olvasójátékuk, s erről híres a Csodalámpa Olvasóklub is, illetve annak nyári változata, a Csodalámpa Olvasás-népszerűsítő Tábor. Ez utóbbiban a résztvevők a korosztályuknak megfelelő kisregényeket olvasnak el közösen, de nem hiányoznak a kreatív foglalkozások sem a tábori programokból.
Júniusban a legfiatalabbak vehettek részt a napközis táborban, júliusban pedig az idősebbeket várják közös olvasásra. Ez nem minden, mert augusztusban is lesznek tartalmas programok a könyvtár kertjében az olvasni (még nem) szerető gyerekek és fiatalok számára.
A programról szóló tudósításokat megnézhetitek: ITT és ITT

ILLUSZTRÁCIÓ – WIA

A World Illustration Award shortlistjére került Zengővári Judit a 36 Days of Type című ábécés könyvének képeivel.

Nagy szeretettel gratulálunk neki, és drukkolunk a továbbiakért!

Bővebben: ITT

MOZI, FILM

Psszt! Némafilmvetítés – élő zongorakísérettel

A hosszú nyári estékre különleges szórakozást ígér a zugligeti Lóvasút. Nincs más dolgotok, mint letelepedni az árnyat adó fák alá, nézni a klasszikus némafilmek legjobbjait, s hallgatni Répászky Miklós Dánielnek a filmeket kísérő zongorajátékát.
A nyár végéig tartó kínálatból most két alkalmat jelöltünk ki – figyeljetek arra, hogy mindkettő más-más korosztály számára nyújt biztonságos és tartalmas esti szórakozást.
Íme, a kínálat:

  • Klasszikus rajzfilmek – Tom & Jerry (óvodáskortól ajánljuk) – július 14. péntek, 18.00
  • Doctor Jekyll and Mr. Hyde (1920) (kamaszkortól ajánljuk) – augusztus 2. szerda, 19.00.

Budapest, Lóvasút, július 14. péntek, 18.00 és augusztus 2. szerda, 19.00
További információk: ITT

Putifár tanár úr visszavág – most filmen

A mozik már játsszák Jean-Claude Mourlevat (akivel Veres Gyöngyi készített riportot) Magyarországon is megjelent művének filmfeldolgozását. A Putifár tanár úr visszavág című regény (a kritikát ITT olvashatjátok) érzékletesen számol be arról, hogy a nyugdíjba vonuló Putifár tanár úr miként áll bosszút minden csínyért és megaláztatásért, ami tanári pályafutása alatt érte a gyerekek miatt. A film igazi szünidei szórakozásnak ígérkezik.

A filmelőzetest megnézhetitek: ITT

NYÁRI TÁBOROK

Primanima nyári táborok a BABtérben

A budaörsi BABtér idén is várja az animáció, a grafika, a film és a hangok világa iránt érdeklődő hét–tizenhárom éves érdeklődőket, hogy napközis táboraik egy-egy intenzív hete során otthonukká fogadják a BABteret, s elmerüljenek az intenzív alkotásban. A csapatmunkát is ígérő programon kipróbálhatjátok a BABtér teljes technikai apparátusát, de lesz játékos kiegészítő foglalkozás is. Pihenésképpen a Primanima fesztivál legjobb gyerekfilmjeiből nézhettek meg egy válogatást, s remélhetőleg lesz lehetőség közös beszélgetésre és gondolkodásra is.
Az animációs, grafikai és tizenhat éven felülieknek indított művészeti előkészítő táborok nagy szeretettel várják leendő lakóikat.

Budaörs, BABtér; hétfőtől péntekig 8.00–17.00
Animációs táborok:
            – július 10. hétfő – július 14. péntek
            – július 17. hétfő – július 21. péntek
            – július 24. hétfő – július 28. péntek
Grafikai tábor
            – július 10. hétfő – július 14. péntek
Művészeti előkészítő (tizenhat éven felülieknek)
            – július 24. hétfő – július 28. péntek
További információk és jelentkezés:
ITT

Varázsszó Mesefészek mesetábor – visszatekintő

A harkányi gyerekek kincset érő táborba mehettek idén júniusban. A „Népmesekincstár” mesepedagógiai módszeren alapuló Varázsszó Mesefészek mesetáborban a gyerekek nemcsak az élőszavas mesemondás csodáját tapasztalhatták meg, hanem a közös játék és az együttműködés örömét is, valamint, hogy milyen fantasztikus érzés kint lenni a természetben. Képes beszámolójuk magáért beszél. Jó szívvel ajánljuk, hogy kövessétek figyelemmel programjaikat, s jövőre jelentkezzetek a két foglalkozásvezető, Hefflerné Geősel Nikoletta és Révész Beáta Alice mesetáborába.

A beszámolót megnézhetitek: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAMOK – NYÁRON IS

Kojot négy lelke – kiállítás Nyíregyházán

A nemrégiben nagy sikerrel bemutatott animációs film (amelyről ITT adtunk hírt) kapcsán megszületett kiállítás most a megyei könyvtárban várja az érdeklődőket. A Kojot négy lelke – Teremtés másként című kiállítást a képregénytárban találjátok.

Hely. Ismered? – helyismereti tábor Szegeden

A szegedi Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár gyermekkönyvtára mindig is igényes, ötletes foglalkozásokkal várta a gyerekeket. Július közepén izgalmas témában szerveznek napközis tábort: azt ígérik ugyanis, hogy a táborlakók a kalandos utazásokkal és közös kihívásokkal teli hét alatt alaposan megismerik a Szeged városához köthető hungarikumok, azaz inkább szegedikumok legjavát.
A programok során minden érzékszervetekre szükség lesz: lássatok, ízleljetek, szagoljatok, tapintsatok! Jelentkezési határidő: július 15. 

Szeged, Somogyi Károly Megyei Könyvtár, valamint Szeged városa és környéke;
július 24. hétfő – július 28. péntek, naponta 8.00–16.00

További részletek: ITT

Nyári papírszínházi mesék – Budapesten

Július utolsó szerdáján szeretettel várják a papírszínházas mesék kedvelőit a FSZEK Márai Sándor Könyvtárába. A könyvtárosok erre az alkalomra két Grimm-mesével is készülnek: a Három toll című történet Szalma Edit, Hófehérke sorsa pedig Szegedi Katalin illusztrációi segítségével elevenedik meg. A program ingyenes, de regisztrálni kell!

Budapest, FSZEK Márai Sándor Könyvtár; július 26. szerda, 17.00–17.30
További részletek és regisztráció: ITT

PÁLYÁZAT

Villamostörténetek – újrahangolva

Íme egy izgalmas példa arra, mikor a pályázók kérése alapján egy irodalmi pályázat átalakul.
A SZÓFA irodalmi lap Villamostörténetek című pályázatával is ez történt: a téma kapcsán közzétett cikkek, regény- és filmrészletek annyira felcsigázták az olvasókat, hogy túl szűknek érezték a mese műfaját, többre vágytak. Ezért aztán a pályázati kiírói vettek egy nagy levegőt, és módosítottak a feltételeken, meghosszabbították a leadási határidőt is július 21-ig, s várják a friss, ropogós történeteket. Szóval villamostörténetre fel!

Az eredeti és a módosított kiírást megtaláljátok: ITT és ITT

KÖNYV

Lakatos István: Dobozváros

Aki olvasta Lakatos István Dobozváros IBBY-díjas című regényét, és nyomon követi a kiadói piacot, tudja, hogy évekig beszerezhetetlen volt a kötet. Pedig Zalán és Székláb történetét sok kamasz és (fiatal) felnőtt kedveli.
Jó hír, hogy most új köntösben, számos kiegészítéssel, bónusz képregénnyel és friss illusztrációkkal ismét elérhető – a készlet erejéig. Hogy mi a különbség a két kiadás között, arról maga a szerző számol be saját kiadója, a Nimue Facebook-oldalán.

A videót megnézhetitek: ITT

PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZÉS

„Népmesekincstár” mesepedagógia-alapképzés

A Bajzáth Mária által kidolgozott Népmesekincstár mesepedagógiai módszer nagy segítségére van annak, aki gyerekekkel és (kis)kamaszokkal dolgozik. A népmesék és a népi kultúra komplex egységére és tudására-bölcsességére építő 30 órás alapképzés a pedagógusoknak (óvoda-iskola), könyvtárostanároknak, fejlesztőpedagógusoknak 30 kreditpontot ér. A képzés beadandó dolgozattal zárul. Szeretettel, jó szívvel ajánljuk!

Budapest, Eötvös10 Művelődési Ház;
augusztus 14. hétfő, augusztus 15 kedd, augusztus 16. péntek, naponta 10.00–16.30
További információk és regisztráció ITT 

FESZTIVÁL

32. Művészetek Völgye

Szerencsére idén is vár titeket a Balaton-felvidék tíz napig tartó közösségi élménye, a Művészetek Völgye fesztivál. A gazdag programból most négy udvar bemutatkozóját választottuk ki, keresgéljetek, menjetek el!

Petőfi udvar – a Petőfi Kulturális Ügynökség portája
Az idei téma: Petőfi 200 – Szabadság, szerelem
A teljes program megtekinthető: ITT

A programban nem szerepel külön, ezért szeretnénk kiemelni

Almából ki, körtébe be Bertóti Johanna gyerekkoncertje

Bertóti Johanna szabadúszó költő, előadó, dramaturg, műfordító. A gyerekeknek szóló műfajok kiemelt helyet foglalnak el a munkásságában: amellett, hogy gyerekeknek ír verseket és bábdarabokat, több zenés gyerekműsora van, és gyakran dolgozik gyerekelőadásokban.

Az Almából ki, körtébe be című koncerten a fergeteges, játékos zenebona és a meghitt, bensőséges dudorászás jól megfér egymás mellett. A gitárral kísért dalok mentén a nézők Johanna vezetésével számos helyen megfordulnak, sok izgalmas kalandban részt vesznek. Például ellátogatnak a bajuszbálba, megismerkednek Teofillal, a leleményes tapírral, felfedezik, hogy hol lakik a csend. Mindeközben a közös éneklés sem marad el. Kapolcson a Johanna verseire épülő műsor Petőfi Sándor Mi kék az ég! és A Nap című műveinek megzenésítésével egészül ki.

A kötetről készült Meseterasz-videónkat is érdemes megnézni!

Bertóti Johanna YouTube-csatornája.

A koncert időpontja: július 24. hétfő, 16:00 – 17:00 óra 

Bertóti-02
Fotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Kaláka versudvar – Lackfi Jánossal és a Kaláka együttessel.
Élményszerű irodalom, versműhely, versimprovizáció, énekelt versek
Az udvar programját megtaláljátok: ITT

GyermekVölgy és Családi KultúrTér
Ahol már a legkisebbek is alkothatnak, de ti sem unatkoztok.
A Családi KultúrTér programjairól többet megtudhattok: ITT

Hagyományok Háza – FolkUdvar és Fűz Népi Játéktér
Ahol megélhetitek a hagyományaitokat, kézműveskedhettek, táncolhattok, énekelhettek, népmeséket hallgathattok – akár kicsik, akár nagyok vagytok.
Részletes programok: ITT és ITT

Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend; július 21. péntek – július 30. vasárnap
A program honlapja és műsorfüzete megtalálható: ITT és ITT 

 

Bakó Kata