Vissza
  • 2023.07.21
  • Bakó Kata

Olvassatok és mulassatok!

Bakó Kata programajánlója.

FESZTIVÁLOK

Kabóciádé Családi Fesztivál

Idén harmincadjára rendezik meg a Kabóca Bábszínház családi fesztiválját.
Július utolsó hétvégéjén minden program a Földön, vízen, levegőben témakört járja körül: lesz számtalan bábelőadás és cirkuszi mutatvány, mesemondás, és a fesztivál zárásaként egy fergeteges karibi gyerekbuli is.
A Fesztelen ligetben interaktív foglalkozások várnak benneteket, kezdve a felhővadászattól a darus játéktérig, de lehettek légi akrobaták vagy gólyalábas langaléták is.
Szerencsére mese is vár rátok, mert a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület jóvoltából a Mesejurtában pénteken és szombaton élőszavas mesemondás lesz.
A rendezvény a Zöld Kabóca jegyében a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot is fókuszba helyezi: ne keressetek hát szórólapokat, mert helyettük eligazító táblák segítenek benneteket, s lesz friss ivóvíz is – újratölteni a kulacsokat.

Veszprém, Kolostorok és Kertek; július 28. péntek, 16.00 – július 30. vasárnap, 19.00
További információk, jegyvásárlás: ITT és ITT

MESEPEDAGÓGIA – DÍJAK ÉS ELISMERÉSEK

FITZ JÓZSEF-KÖNYVDÍJ
Bajzáth Mária – Gyetkó Krisztina: Kerek élet fája 

Immáron 54. alkalommal rendezték meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vándorgyűlését, amelynek minden évben fénypontja a könyvtáros szakma által odaítélt Fitz József-könyvdíjak átadása. A 2022-ben kiadott legszebb három könyv között ott van a Lampion Könyvek által kiadott Kerek élet fája című könyv is, amely kalendáriumi formában, Bajzáth Mária alapos válogatása és Gyetkó Krisztina csodás illusztrációi segítségével minden olvasó számára közel hozza és megélhetővé teszi az esztendő jeles napjait, ünnepi szokásait. (ITT írtunk a könyvről korábban)
Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak!

A kiadó hírét, a laudációt és a Fitz József-díjak listáját megtaláljátok: ITT és ITT

A MÉSZÁROS KÁROLY-EMLÉKALAPÍTVÁNY DÍJA – Bajzáth Mária

2023-ban a Mészáros Károly Erdészeti Felsőoktatási Emlékalapítvány díját és díszkorsóját Bajzáth Mária vehette át „a környezeti nevelés, az erdőpedagógia területén és az ismeretek élményalapú terjesztésében nagy elkötelezettséggel végzett kiemelkedő munkája elismeréseként”.
Erről a minőségi, tudatos, sokéves kitartó munkáról tanúskodik Bajzáth Mária több díjjal is elismert Erdők-mezők népmeséi című kötete, a nevéhez fűződő mesÉLŐvilág programok, valamint a Mészáros Károly tiszteletére kiadott tanulmánykötetben megjelenő első mese -és erdőpedagógiai publikációja is.

Szeretettel gratulálunk!

Az alapítvány tevékenységét és a díjazott híradását megismerhetitek: ITT és ITT

NYÁRI SÉTA

Szekrénykaland történetmesélő tábor kamaszoknak – visszatekintő

Három lelkes pedagógus július közepén kamaszoknak szervezett történetmesélő tábort.
Céljuk az élményszerű olvasás közös megtapasztalásán túl az volt, hogy izgalmakkal teli irodalmi kalandtúrára vigyenek tizenegy kamaszt (akik közül sokan idegenkednek az olvasástól), s hogy közben elolvassák az Időfutár-sorozat legújabb spinoff-regényét (Vészits Andrea: Boszorkánysziget 2873). A táborlakók meglepetésként egy teljes napot töltöttek a történet szerzőjével, Vészits Andreával (aki nem mellesleg a pár napja születésnapos Móra Ferenc dédunokája). 

A tábori beszámolókat megnézhetitek: ITT

Leselkedő lények – nyári séták gyerekeknek (várólistás helyek)

A Pagony az Imagine.hu-val közösen ingyenes sétákat szervezett gyerekeknek. A helyek gyorsan beteltek, de arra kérnek titeket, hogy bátran jelentkezzetek a várólistára, mert lehet, hogy mégiscsak kedvez a szerencse. A séta során a régi épületeken látható állatok és furcsa lények, betűk és számok, formák és minták nyomába eredhettek, a séta végén pedig limonádé is vár titeket a Pagony Café Dióban.

A sétákról és a jelentkezésről bővebbet megtudhattok: ITT

PÁLYÁZATOK KICSIKNEK ÉS NAGYOKNAK

Vakondoló – Vers- és dalillusztrációs rajzpályázat

2023-ban a vakond lett az év emlőse.
A sokunk által kedvelt vaksi állatka jelentőségét kreatív alkotói pályázat is kiemeli.
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya által meghirdetett pályázatra általános iskolások munkáit várják.
A Vadonleső Program által felkért művészek, Tóth Krisztina, Ijjas Tamás és Gryllus Vilmos a saját stílusukban dicsőítik a vakondot, s ehhez várnak méltó illusztrációt – tőletek!
Szóval bátran pályázzatok!

A művek beküldési határideje: 2023. október 15., 23.59
A teljes pályázati kiírást megtaláljátok ITT

Nagyi szerint: Maradék nélkül – Rajzpályázat

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának munkatársai idén nyáron is várják az alkotni vágyó fiatalok munkáit.
„Az idei pályázat a nagyszülőktől eltanulható élelmiszerpazarlás-mérséklési praktikákat, a generációkon átívelő jó háztartási gyakorlatokat helyezi középpontba, ezért a program munkatársai az ezzel kapcsolatos élményeitekről készített rajzos beszámolókat várják” – olvasható a kiírásban. 
Beküldési határidő: július 25. kedd, éjfél.

Részletes kiírás: ITT

Szabó Magda Alapítvány – meseíró-pályázat pedagógusoknak

Mindig csak a gyerekekre és a kamaszokra kíváncsiak a pályázatokban. A Szabó Magda Alapítvány jóvoltából kiírt és számos szakmai szervezet, többek között a Magyartanárok Egyesülete által is támogatott pályázat azonban kifejezetten a pedagógusoknak szól.
A téma szabadon választható, de a terjedelem attól függ, hogy kinek szánjátok a történetet: bölcsődésnek, óvodásnak, kisiskolásnak...
A formai követelmények betartása mellett fontos a beadási határidő is: augusztus 25. péntek

Felhívás és részletes kiírás: ITT és ITT

AKKREDITÁLT TOVÁBBKÉPZÉS

Meseszó az óvodában, iskolában. Bevezető a hagyományos mesemondás gyakorlatába

A Hagyományok Háza szervezésében szeptemberben újrainduló 30 órás, de 45 kreditpontot érő képzések célja (többek között), hogy a résztvevők megismerkedjenek a népmesével mint szóbeli, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló népköltészeti műfajjal és a hagyományos mesemondással, ennek alkalmazhatóságával.
A tanfolyam szervezői a képzést azoknak a pedagógusoknak ajánlják, akik szoktak és szeretnek az óvodában, iskolában mesélni, de tájékozódási, fejlődési lehetőséget keresnek – és azoknak még inkább, akik még nem próbálták ki a kötött szöveget megelevenítő improvizatív mesemondást.

Jelentkezési és befizetési határidő: augusztus 25. péntek

A képzés leírása, részletes információk, jelentkezés: ITT

KÖNYVTÁRI PROGRAM

Gyermekkönyvtári foglalkozások Miskolcon

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár gazdag vakációs programokat kínál a miskolci gyerekeknek.
Július utolsó hetében Kézműves Kedd, szerdán Mesetarisznya, csütörtökön pedig Miért? címmel kisiskolásoknak szóló könyvajánló alkalmat tartanak a gyermekkönyvtárosok.
Menjetek el, legyetek együtt, és látogassátok meg kedvenc könyvtárosaitokat!

Miskolc, II. Rákóczi Ferenc Könyvtár

Bővebben: ITT

ILLUSZTRÁCIÓS PÁLYÁZAT

Budapesti Illusztrációs Fesztivál – Debreceni Évfordulós Pályázat és Kiállítás

Erről a pályázatról már szóltunk, de most, hogy közeleg a beküldés határideje, újra felhívjuk rá a figyelmeteket. A Budapesti Illusztrációs Fesztivál és Debrecen városa évfordulós pályázatot hirdet Debrecenhez köthető irodalmi alkotó munkásságához kapcsolódva.
A pályázatra Csokonai Vitéz Mihály és Borbély Szilárd konkrét szövegeire reflektáló képi alkotásokat várnak, a beadási határidő: augusztus 1.

Bővebb információ, részletes kiírás, jelentkezés: ITT és ITT

NYÁRI KÖNYVEK

Eva Ibbotson: A 13. vágány titka

A Pagony Abszolút Könyvek-sorozatának legújabb tagja fantasy, kalandregény és izgalmas nyomozás; egy bátor kis csapat nagy vállalkozásának története. Aki elolvassa, megtudhatja, hogy egy öreg varázsló, egy tündér, egy ogre és egy kis boszorka képes-e megmenteni a kis sziget hercegét, akit a legutóbbi kapunyitáskor raboltak el. 

Bővebben:  ITT

Mrena Julianna: Harusnya, a fél pár zokni

Mrena Julianna és Szert-Szabó Dorottya újabb kötete színesíti az érzékenyítő könyvek palettáját.
Harusnya, a fél pár zokni története által megtapasztalható, hogy mindenki számára teremhet egy olyan hely a világban, ahol elismerik, és úgy fogadják el, amilyen. A kötet a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg.

További részletek: ITT

Tuutikki Tolonen: Ágnes és az álmok kulcsa

A hamarosan megjelenő könyvről ennyit olvashattok a Cerkabella Kiadó oldalán olvashatto ITT

Marék Veronika: Landolás a jövőbenMarék Veronika könyve a jövőben játszódik, 2503-ban. Annyit elárulhatunk, hogy kalandban és izgalomban nem lesz hiány.
A Móra Kiadó Már tudok olvasni!-sorozatának legújabb kötetét Baranyai (b) András illusztrálta.

További részletek a kötetről: ITT

Bakó Kata