Vissza
  • 2023.05.12
  • Bakó Kata

Látogassatok el a Margóra, keltsétek életre Fajankót, vagy nézzétek meg a Semmit!

Bakó Kata programajánlója.



KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ

Te, Sanyikám, ez egészen ügyeske! 

Nemrég jelent meg a Pagony – Tilos az Á Kiadó ezredik kötete, amely az idén kétszáz esztendős Petőfi Sándor életműve előtt tiszteleg – természetesen rendhagyó módon. A Költővel nem járnék című antológia képeiből most kiállítás nyílt a Bartók Pagonyban. A Herbszt László illusztrációiból válogatott tárlat megnyitóján Bendl Verának Egy fél mell meg a szabadságháborúk című, az antológiában megjelent novellája hangzott el. A kiállítást Révész Emese művészettörténész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Művészettörténeti Tanszékének docense nyitotta meg.

Budapest, Bartók Pagony
Bővebben: ITT

ÉRETTSÉGI 2023

Arató László a 2023. évi magyarérettségi írásbeli feladatairól

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke az Egyesület Youtube-csatornáján mutatja be a 2023. évi magyarérettségi írásbeli feladatait, és ismerteti a 2024-től érvénybe lépő érettségi követelményeket is. A félórás ismertető kitér a középszintű érettségi szövegértési feladatsoraira, az érvelésre és a gyakorlati szövegalkotásra, illetve megemlíti a novellaelemzés és az összehasonlító elemzés idei tudnivalóit.

A videót megtaláljátok: ITT

Schiller Mariann ismertetője a 2023. évi közép- és emelt szintű magyarérettségi feladatairól és a megoldókulcsokról 

Schiller Mariann, a Magyartanárok Egyesülete választmányának tagja a 2023. évi közép- és emelt szintű magyarérettségi feladatait és a megoldókulcsot ismerteti, elemzi. Videójában kitér a szövegértési feladatsor, az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás, a novellaelemzés, az összehasonlító elemzés, a műveltségi feladatsor, a verselemzés és a reflektálás idei megoldásaira.

A teljes videót megtaláljátok: ITT

JÁTÉKOS FOGLALKOZÁS

Piszke papa tengeres meséi – játékos foglalkozás a Városligetben

A MeseTérkép és a Manó Könyvek foglalkozásán Piszke papa tengeres meséiből kiderül, milyen állatok élnek a tengerben, hogyan is telnek a mindennapjaik, milyen ruhát viselnek, s valójában milyenek. Találkozhattok a szerzővel, Egressy Zoltánnal is, aki mesél is nektek.
A mesehallgatás után kézműves-foglalkozás várja a négy éven felüli gyerekeket.

Budapest, Millennium Háza, május 14. vasárnap, 10.00
Jegyvásárlás: ITT

FESZTIVÁLOK

Margó Fesztivál a Margitszigeten

Csütörtöktől szombatig a MargóFeszt programjai közül válogathattok. Korábban már ajánlottuk Bajzáth Marcsi mesékkel és szeretettel teli élménysétáját (ITT találjátok), de Berta Ádám és Agócs Írisz (Szöszmösz, a tündéregér) is vár benneteket a Margitszigeten. A szerzőkkel Ruff Orsolya beszélget. A szervezők a középiskolásokra és a magyartanárokra is gondoltak: Vinczellér Katalin Szevasz! címmel beszélget Czakó Zsófiával és Péczely Dórával a kamaszoknak szóló friss és még frissebb antológiákról (Szívlapát; Lehetnék bárki; Szevasz; Tízig aludni!). Menjetek ki a Margóra, és olvassatok a sorok között is!

Budapest, Margitsziget – Kristály Színtér, május 11. csütörtök – május 13. szombat
A Margó Fesztivál teljes programját megtaláljátok: ITT

* Berta Ádám – Agócs Írisz: Szöszmösz, a tündéregér
Kristály Színtér – Hajó; május 13. szombat, 16.45
Bővebben: ITT

* Szevasz! Beszélgetés Czakó Zsófiával és Péczly Dórával
Kristály Színtér – Könyves Színpad; május 13. szombat, 19.15
Bővebben: ITT

Újra lesz SepsiBook – Lapozz élményt!

Idén másodjára rendezik meg a SepsiBook könyvfesztivált Sepsiszentgyörgyön. A megyei könyvtár által koordinált eseményen most külön figyelmet szentelnek a kamaszoknak. „Az a célunk, hogy bevezessük a fiatalokat a gyermekirodalom, az ifjúsági regény és a költészet világába, hogy igazi, személyes élménnyé váljon az olvasás, remélve, hogy idővel szépirodalmi szövegek fogyasztóivá válnak” – olvashatjuk a négynapos rendezvény beharangozójában. A május végén zajló könyves találkozón Kertész Erzsi (Hat sértett kísértet), Berg Judit (Rumini-sorozat), Szirmay Ágnes (Szerelemre castingolva; Titkok árnyékában) várja a nagyobbakat. Dóka Péter (Szupermalac és Űrpatkány; A kék hajú lány) a kisiskolásokhoz és a kiskamaszokhoz szól, a legkisebbeknek Harcos Bálint (Szofi-könyvek) és Kiss Noémi (A Bálna és a Srác) visz olvasnivalót.
A szöveg mellett az illusztráció is kiemelt szerepet kap: Karda Zenkő sepsiszentgyörgyi könyvillusztrátor munkáiból nyílik kiállítás, és a tárlathoz kapcsolódóan kreatív foglalkozásokkal is várnak titeket. Ne hagyjátok ki, lapozzatok élményt!

Sepsiszentgyörgy, Sepsi Aréna; május 25. csütörtök – május 28. vasárnap
A részletes programokat és a friss híreket megtaláljátok: ITT

KÖNYVBEMUTATÓ

Szuperhősök a klinikán

A Kisgyerekek is lehetnek nagybetegek Alapítvány egyedülálló érzékenyítő és a kórházi élmények feldolgozásában segítő mesekönyv megírására kérte fel Kollár Árpádot. A Szuperhősök a klinikán című könyvet Maros Krisztina illusztrálta; a Csimota Könyvkiadó gondozásában megjelenő kötet hamarosan megjelenik, bemutatója május 17-én, szerdán délben lesz. 

További információk: ITT

ALKOTÁS – Bábkészítő workshopok a Csirimojó Kiadóval

Vidám históriák - bábkészítő workshop gyerekeknek és felnőtteknek

„Szeretitek az izgalmas illusztrációkat és a magával ragadó történeteket? Ismeritek a Fajankó, avagy a nagyotmondó fabábu vidám históriája című könyvet? Workshopunkon most szó szerint életre kelthetitek a főhősét, hiszen egy mozgatható bábot fogunk közösen elkészíteni.”

Budapest, Klauzál13; május 13. szombat, 14.00
További információk: ITT

Recykliteratúra - dadaista képregénykészítő workshop Vojtěch Mašekkal

„A recykliteratúra egy sajátos, a dadaista játékok hagyományából és a szürrealizmusra jellemző pszichikai automatizmusból kiinduló alkotói műfaj. A kollázs és az asszociációs költészet határán mozog. Vojtěch Mašek műfaji határokat feszegető workshopján kidobásra ítélt magazinokat és könyveket hasznosítunk újra. A képregényes forma, a szabad asszociáció és a groteszk humor új tartalommal ruházza fel a népszerű vagy kevésbé ismert filmek jeleneteit.” A workshopon való részvétel ingyenes, cseh–magyar tolmácsolást biztosítanak.

Budapest, Klauzál13; május 13. szombat, 15.00–16.30
További részletek: ITT   

PAGONY SZALON – MÁJUS

Gyerekirodalom versus felnőttirodalom

A májusi Pagony Szalon ismét izgalmas témával vár benneteket. Ezúttal azt járják körbe a meghívott előadók, hogy van-e, és ha igen, mi a különbség a felnőtt- és gyerekirodalom között, s hogy mit gondol erről a szerző, a szerkesztő és az olvasó szülő, gyerek.
Meghívott beszélgetők: Bendl Vera, Berg Judit, Gimesi Dóra, Harcos Bálint, Kiss Judit Ágnes, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter. Azt este háziasszonya Kovács Eszter, a Pagony főszerkesztője lesz.

Budapest, Pagony Café – Dió; május 18. csütörtök, 18.00
Bővebben: ITT

KÖNYVFŐVÁROS – KÖNYVSZIGET

Családi élményszombat a Margitszigeten

A Könyvfőváros Könyvsziget programjain két májusi hétvégén – 20–21-én és 27–28-án - számtalan ingyenes családi és gyermekprogram vár benneteket.
„Az eseménysorozat célja az olvasóvá nevelés és az olvasásnépszerűsítés, a magyar irodalmi-könyves kultúra sokféleségének, változatosságának bemutatása. A rendezvény a Budapest 150 – Könyvfőváros 2023 eseménysorozat részeként, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár koordinálásával valósul meg.”
Az ingyenes események között mindannyian találhattok kedvetekre való gyermekirodalmi programot: megismerhetitek a Méhek meséjét, lesz MeseTérkép, a Manó Könyvek Kiadó segítségével találkozhattok Mechler Annával, Egressy Zoltánnal, Balázsy Pannával és Kertész Edinával, de animációs filmeket is nézhettek.
A kétnapos kavalkádot Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert koncertje zárja Libikóka címmel.  

Budapest, Margitsziget, Kristály Színtér; május 20. szombat – május 21. vasárnap
A teljes programot megtaláljátok: ITT

ARTMOZIK ÉJSZAKÁJA

Janne Teller – Hoffer Károly - Moll Zoltán – Csonka Maresz: Semmi – BÁB-FILM-SZÍNHÁZ – Exkluzív vetítés

Javában zajlik az Abstract – 1. Nemzetközi Kortárs Bábfesztivál (ITT olvashatjátok Csörgei Andrea beszámolóját). A fesztivállal egy időben izgalmas, bábjátékkal kapcsolatos vetítést is ajánlunk nektek, hiszen Janne Teller többszörösen díjazott és iskolai olvasmánnyá vált műve (Semmi) most új formában juthat el a hozzátok.
„A Semmi című legendás bábelőadás filmes feldolgozása különös új műfajt hozott létre, melynek segítségével bábok és mozgatóik viszonya még plasztikusabban érzékelhető, hisz a nézői tekintetet ezúttal a kamera vezeti. A közelik és totálok, a klipszerűen felvett zenekari számok, a színházi térből átlényegülő metaterek, az előadás báb és színészi munkájának fúziója által egy nem mindennapi, a kamera optikájára alkalmazott ifjúsági televíziós bábjáték született.”
A százperces színes, magyar báb-film-színházat Hoffer Károly, Moll Zoltán és Csonka Maresz rendezte. 

Budapest, Puskin Art Mozi; május 17., szerda, 19.00
Bővebben: ITT

Petőfi 200 – Elek Judit: Mária-nap (1983)

Az ArtMozik Éjszakája rendezvényein belül vetítik a Toldi Moziban Elek Judit filmjét. Az 1866-ban játszódó film a Szendrey család névnapi összejövetele kapcsán mesél Szendrey Júliáról, a második házasságáról. A filmvetítés előtt Vitekné Balogh Piroska segítségével sok érdekességet tudhattok meg Szendrey Júliáról és a nők korabeli reprezentációjáról.
Az Elek Judit rendezésében látható magyar filmdrámát tizenhat éves kortól ajánljuk.

Budapest, Toldi Mozi; május 25. csütörtök, 17.00
Színlap és jegyvásárlás: ITT  

KÖNYVAJÁNLÓ

Schmal Róza: A Dalam könyve – Nagy folyók haragja III.

Schmal Róza történelmi regénytrilógiája végre teljes (a kötetek korszakáról és világáról ITT olvashattok ajánlót, ITT pedig egy kritikát). A szerző illusztrációival és izgalmas térképeivel megjelenő kötetek harmadik része (A Dalam könyve) sokatok örömére már a nyomdában van. Reméljük, a Lampion Könyvek gondozásában megjelenő kötetet örömmel olvassátok!

Bővebben: ITT

Pifkó Célia: A holdfény őrei – A Füveskönyv

Pifkó Célia könyvei eddig javarészt a kicsik és szüleik szórakoztatására jelentek meg (például a Lóci és Pötty, Orosz Annabella illusztrációival). Most azonban igazi kalandregénnyel örvendezteti meg a kamaszokról szóló történetek kedvelőit. A folytatással is kecsegtető történetben két kiskamasz nyári élményeinek lehetünk tanúi: kiderül, hogy a kerti növényeknek nemcsak illatuk, hanem varázserejük is van, a mese valóság, s számtalan családi rejtély és ősi titok vár megoldásra. A Füveskönyv illusztrátora Horváth Ildi, a Cerkabella Kiadó gondozásában megjelenő könyvet május végén vehetitek kézbe. 

Bővebben: ITT

PÁLYÁZAT

KÖRTÁNC – Eredményhirdetés

Kiderült a Cerkabella Kiadó által kiírt Körtánc című EU-s gyermekirodalmi pályázat nyertes műveinek listája (a kiírást ITT olvashattátok). A nyertes pályamunkák szerzői: Simon Réka Zsuzsanna, Mészöly Ágnes, Getheis Veronika, Kátai Letti, Halász Bálint, Somfai Anna, Lackfi János, Szabó T. Anna, Majoros Nóra, Győrei Zsolt. A kiválogatott művek bekerülnek a Körtánc címmel megjelenő illusztrált gyermekirodalmi antológiába.

Szeretettel gratulálunk!

A szerzői művek teljes listája megtalálható: ITT 

PAPÍRSZÍNHÁZ

Új papírszínházak a Csimota Kiadó kínálatában

Aki már vágyott arra, hogy új papírszínházi történetekkel örvendeztesse meg tanítványait vagy olvasóit, az most örülhet: bővült a Csimota papírszínházi kínálata! Mutatjuk, hogy mi vár rátok frissen és ropogósan a boltok polcain:

Petőfi Sándor – Herbszt László: Anyám tyúkja

Petőfi Sándor örökbecsű versét most Herbszt László segítségével tehetitek közkedveltté.
Papírszínházmese négyéves kortól

Éric Pintus – Rémi Saillard (illusztrátor): Farkaséhség

A Piróth Attila által fordított tanulságos állatmese szereplői: a farkas, a medvecsapda és a nyúl. De vajon ki nevet a végén?
Papírszínházmese ötéves kortól

Julian Brudzewski – Zuzanna Szczepanik (illusztrátor): A tükörteremben 

Körner Gábor segítségével megtudhatjuk, hogy a hozzáállásunk és a cselekedeteink hogyan befolyásolják azt, ami velünk történik.
Papírszínházmese ötéves kortól

Bertóthy Ágnes: Lamella ölelésében

A bolognai Silent Book Contest – Gianni de Conno-díjra jelölt szöveg nélküli képkönyv alapján készült történet teljesen új szemszögből világítja meg az iskolai bántalmazást. Papírszínházmese hétéves kortól 

A teljes papírszínházi kínálatot megtaláljátok: ITT

Bakó Kata