Vissza
  • 2023.07.14
  • Bakó Kata

Vár a könyvtár és a múzeum - mehetsz akár triciklivel is!

Bakó Kata programajánlója.

FESZTIVÁL AKADÉMIA BUDAPEST – NYÁRI FESZTIVÁL 2023

Fesztivál Akadémia – családi nap

A Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiválja családi napot szervez a Margitszigeten, ahol élőszavas mesemondás (Berecz András), János vitéz kalandjai (Vecsei H. Miklós), Mátyás király és az okos szolga története (Gardrób Művészeti Csoport), népzenei és komolyzenei programok, valamint gyerek- és felnőtt táncház vár benneteket. Menjetek el, legyetek együtt!

Budapest, Margitsziget – Kristály Színtér; július 16 vasárnap, 10.00–23.00
További információk, jegyvásárlás:
ITT, ITT és ITT

Fesztivál Akadémia – könyvtári nap

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével működő Fesztivál Akadémia Budapest nyári fesztiválján a zenei életet több aspektusból is megismerhetitek – mondjuk a zenei könyvtárak szemszögéből.
A könyvtári nap során lehetőségetek lesz arra, hogy bejárjatok három nagy múltú (szak)könyvtárat, és ráadásként sétálós koncerteken vegyetek részt. Szeretettel vár benneteket az Országos Idegennyelvű Könyvtár, az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár, valamint a Zeneakadémia Központi Könyvtára
Az izgalmas program ingyenes, de regisztrálni kell!

Budapest, ELTE Egyetemi Könyvtár, Országos Idegennyelvű Könyvtár, Zeneakadémia;
július 20. csütörtök, 11.00–17.30
Bővebb információ, regisztráció: ITT és

NYÁRI TÁBOR

10. Derék Jankó Csángó Mesetábor

Kecskés Karina, Tátrai Vanda és Balázs Péter tíz évvel ezelőtt indította el a Derék Jankó Csángó Mesetábort (Kecskés Karina ITT erről is mesélt Parti Juditnak). A moldvai, majd a gyimesi gyerekek számára rendezett táborban a mese mellett fontos szerepet kap a természetművészet, a kézműveskedés, a sütés-főzés, a kirándulás, a hagyományok közös megélése. Idén Petőfi Sándor János vitéze is meghívott vendég lesz a hidegségi, muhospatakai, barackospatakai gyerekek táborában.

Erdély, Gyimesek, Muhospataka; július 17. hétfő – július 23. vasárnap;
Bővebben: ITT és ITT

FISZ-tábor 2023

A Fiatal Írók Szövetsége idén tizedik alkalommal rendezi meg nyári táborát Királyréten. A most huszonöt éves FISZ táborában napközben líra-, próza-, kritika- és műfordító műhelyek várják a jelentkezőket, esténként pedig felolvasások, szakmai beszélgetések, társtudományi, társművészeti programok gazdagítják a négynapos programot.
A lírai műhelyt Terék Anna, Kollár Árpád és Lövétei Lázár László, a prózai szekciót Moskát Anita, Vörös István és Juhász Tibor, a kritikai proszemináriumot Balogh Gergő és Smid Róbert, a műfordítói műhelyt Nádasdy Ádám, a szerkesztői kurzust pedig Neszlár Sándor tartja.

Szokolya, Királyrét; július 19. szerda – július 23. vasárnap
További részletek: ITT

FESZTIVÁLOK

Tricikli Fesztivál Szegeden – Irodalom három keréken 

A Tricikli Fesztivál három, a magyar irodalom népszerűsítése iránt elkötelezett közösségi tér kollaborációjaként indult 2021-ben Szegeden, de 2022-től Magyarkanizsán és Sepsiszentgyörgyön is megrendezik ezt az izgalmas eseményt.
Szegeden hétvégén hét helyszínen várja közönségét az összművészeti kavalkád.
A könyvbemutatókkal, író–olvasó-találkozókkal, zenei eseményekkel tarkított fesztivál eseményei közül most a Biciklizés a mesék birodalmába Gimesi Dórával címűt emeljük ki. A szombat délelőtt kezdődő program során a Kövér Béla Bábszínház előtt és a bábműhelyben is interaktív játékok, csengettyűszó, rajzolás, bábsimogató, „verskukker”, valamint árnyjátékos gyakorlatok sora várja a családokat.

Szeged; Somogyi-könyvtár, Megálló Közösségi Ház, Jazz Kocsma, Kövér Béla Bábszínház, Agárúr, Grand Café, Kék Elefánt;
július 13. csütörtök, 17.00 – július 16. vasárnap, 17.00
Gimesi Dórával ekkor biciklizhettek: Kövér Béla Bábszínház, július
15., szombat, 10.00
A teljes programot megtaláljátok ITT

ÉJSZAKA A KÖNYVTÁRBAN

Bojti Anna: Éjszaka az állatkertben – Rábapatonán

A rábapatonai könyvtár idén negyedik alkalommal telik meg lelkes, az éjszakai kalandokat kedvelő olvasókkal. Az idei bent alvás, illetve bent olvasás kapcsán Bojti Anna Éjszaka az állatkertben című könyvét ismerték meg, de volt játék, rejtvényfejtés, matekozás is, és játszottak a kötethez tartozó társasjátékkal, most a szerző, Bojti Anna együttműködésével. (A kötetről és a társasjátékról ITT olvashattok.) Az egyéjszakás könyves kalandot Burdon Anikó könyvtáros szervezte.

Az éjszakai kaland beszámolóját elolvashatjátok: ITT

ILLUSZTRÁCIÓ

Corvin Mustra

Többszörösen rendhagyó és különleges esemény helyszíne a Karinthy Szalon, ahol a Corvin Rajziskola Corvin Mustra című tárlatán az animáció és mozgókép, grafika brand design, grafikaillusztráció, grafika webdesign, valamint tér- és formatervezés szakon végzett hallgatók anyagait nézhetitek meg. A most kiállító diákok rendkívül színvonalas kiadói projektekben vehettek részt, alkotásaikat július 28-ig láthatjátok.
A kiállítást megnyitja: Sipos Marica iskolavezető.

Budapest, Karinthy Szalon; július 20. csütörtök, 19.00 – július. 28. péntek, 15.00
Bővebben: ITT

Honlap – Révész Emese

Révész Emese művészettörténész a hazai illusztráció elkötelezett híve és kutatója és oktatója. Munkásságát, oktatói tevékenységét, publikációit most a honlapján is nyomon követhetitek.

KÖNYVÖZÖN ÉS GYEREKLAP

Itt a Csodaceruza folyóirat új száma

Megjelent a Csodaceruza gyermeklap friss száma. Az öt–tíz esztendős gyerekeknek kiadott gyermekirodalmi lapot megrendelhetitek, de a könyvtárak polcain is megtaláljátok. Ne habozzatok, lapozzátok át!

Bővebben: ITT

Julia Donaldson – Axel Scheffler: A csiga és a bálna

Julia Donaldson és Axel Scheffler egyik legrégibb klasszikusát vehetitek kézbe. A kemény és puha kötésű változatban is megjelent könyv oldalain egy kalandvágyó kis csiga és az őt segítő bálna története elevenedik meg. A Pagony kiadványát nyugodtan betehetitek a bőröndbe, kiváló nyári történet lehet a legkisebbeknek is. 

Bővebben: ITT

Shona Innes – Agócs Írisz: A játszótér olyan, mint a dzsungel

A Pagony Kiadó Ölelj meg! című érzékenyítő sorozata most újabb kötettel bővül. A sokatok által ismert és szeretett szerzőpáros története a szabad játék során felmerülő fontos kérdésekről szól: azaz hogyan figyeljünk egymásra, és miként bánjunk a társainkkal, hogy mindenkinek öröm legyen a közös játék.

További információk: ITT és ITT

Gévai Csilla: 11 : 11 (Tizenegy : tizenegy)

Gévai Csilla frissen megjelent kötetét (11 : 11) a kilenc–tizenhárom éveseknek ajánljuk. A Hét Csengő Kiadó által kiadott kötet a szerző illusztrációival jelent meg, és többek között a gyógyvizeink jelentőségéről is mesél.

További részletek: ITT

 

Megjelent a TETT Pályázat második mesekönyve

A Richter Gyógyszergyár által megálmodott TETT mesepályázat célja, hogy „segítse a diákokkal megszerettetni a természettudományokat, a tudományok műveléséhez elengedhetetlenül szükséges íráskészség, a kreatív és egyben precíz gondolkodás alapjainak elsajátítását, képzeletük fejlesztését, alkotó erejük felfedezését”. A második pályázatnyertes meséit most könyvben jelentetik meg, melynek bemutatója a Természettudományi Múzeumban volt. A kötetet ITT tudjátok végiglapozni, reméljük, a négyszáznál is több oldalt számláló kiadvány sokatoknak szerez majd örömet!

Zuzana Bramborová – Peťovská Flóra: A giliszta kérdez 

A Csirimojó Kiadó gondozásában megjelent egy bájos humorú ismeretterjesztő könyv a kertészkedésről A giliszta kérdez címmel. Zuzana Bramborová könyve egy giliszta és egy néni hétköznapi, mégis meglepő találkozását tárja elétek, a történetet Peťovská Flóra fordította.

Bővebben: ITT

CSALÁDI PROGRAMOK A MÚZEUMBAN

Városlátképek a képtárban – a Szépművészeti Múzeum szünidei családi foglalkozása 

A Szépművészeti Múzeum minden csütörtökön interaktív tárlatvezetésre hívja a családokat, ahol kreatív feladatok közös megoldásával, valamint közös felismerések és rácsodálkozások révén kerülhettek közelebb a régmúlt idők tárgyi és szellemi örökségéhez.
Legközelebb a pár száz évvel korábbi Európa nagyvárosaiba mehettek el, hogy kiderítsétek, vajon a kiállított városképek képzeletbeliek, vagy valódiak-e, s hogy közösen töprengve, a múltat elemezve jobban megérthessétek a mát. A programot hat–tíz éves gyerekeknek és szüleiknek szervezik.

Budapest, Szépművészeti Múzeum; július 20., csütörtök, 10.30–11.30
Tudnivalók, jegyvásárlás: ITT

Utazóbőrönd családi társasjátékok a Szépművészeti Múzeumban

Ezt a remek családi társasjátékot már négy témában és négy állandó kiállítási helyszínen is kipróbálhatjátok. Mi is leteszteltük, izgalmas játék: kreatív feladatok megoldásával, rejtvényfejtéssel (és persze az értő olvasás motivált gyakorlásával), valamint a kiállítás alapos bejárásával a küldetést könnyen teljesítettük.
Az alábbi témák és kiállítások közül választhattok:
Egyiptomi kaland – kilencéves kortól, az Ókori Egyiptom kiállításban
Hősök nyomában – kilencéves kortól, a Klasszikus ókor kiállításban
Királyok nyomában – kilencéves kortól, a Régi Képtárban
A kobold nyomában – ötéves kortól, a Régi Képtárban

Budapest, Szépművészeti Múzeum, a múzeum nyitvatartási idejében
További információk: ITT

Bakó Kata