Humoros

Komolyabb téma

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2023.10.18
  • Nagygéci Kovács József

Hírszerzők és hírvivők akcióban

Vibók Ildi Hová tűntek a krillek? című regényét Nagygéci Kovács József ajánlja.

A legújabb olvasók sikerélménye

A Pagony Kiadó Zseblámpás könyvek-sorozata az új olvasók közül is a legújabbakat, vagyis azokat célozza meg, akik nemrég tanultak meg olvasni. A humorosan tanító (és kellően nagyméretű betűkkel szedett!) kötetek úgy adnak sikerélményt, hogy eközben szépirodalmi minőséget is képviselnek – érdemes megnézni a sorozatban megjelent Kertész Erzsi-könyvet (Mindig másnap) vagy a finn Nora Kunnas Kovács Otília fordításában megjelent kötetét, a Lili, Mikko és a minikalózokat. A sorozat most Vibók Ildi kalandregényével folytatódott, a kiadói célkitűzés pedig ezúttal is teljesül, mert a Hová tűntek a krillek? olyan kivételes könyv, amely szórakoztat, tanít, és elgondolkodtató üzenetekkel szolgál. 

Vibók Ildi története a sarkkörök világába kalauzolja az olvasót, felfedezteti velük az Északi- és Déli-sark állatait, hogy megismerhessék a természet csodáit éppúgy, mint a veszélyeit

– utóbbiból azt is, ami magát a természetet fenyegeti. A könyvet tehát a legifjabb olvasóknak szánják, a 7–12 éves korosztálynak; elsősorban témája miatt valóban jó választás lehet az alsó tagozat végéig, és talán még az 5. osztályosoknak is. A történet izgalmas, fordulatos, közben az ismeretterjesztő részek segítenek az olvasóknak megérteni a természet összefüggéseit és az emberi tevékenység környezeti hatásait.

Vibok Krillek-01

Jó társulni a könyv szereplőihez

A főszereplők, Berti bácsi és unokaöccse, a tulajdonképpeni mesélő, illetve a vicces állatokból álló segítőcsapat, valamint a kalandozások során megismert állatok szerethetők, az olvasó könnyen azonosul velük és az állatvédelem programjával. 

A kulcsmondat már az első fejezetben elhangzik a feltaláló-nagybácsi szájából: „itt mindent szabad, ami nem zavarja a növényeket és az állatokat”.

Később ez az alábbi kérdéssel egészül ki: „azt hiszed, mindenkinek az a jó, ami neked?” A könyv rámutat arra, milyen fontos a természetvédelem, és hogyan járulhatunk hozzá az élővilág megőrzéséhez. Az események folyamatosan peregnek, a tér- és időugró Cápa nevű jármű pedig hozzáad egy különleges dimenziót a történethez.

Feladatot ad, nem szorongat

Az üzenet, amit a könyv közvetít épp időszerű, az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásáról fontos tudniuk már a legkisebbeknek is, a felelősség megállapításával azonban célszerű óvatosan bánni. A történetet narrátorként elmesélő kisgyerek viselkedéséből kiderül, hogy számára 

a bolygónkért érzett felelősség nem szorongást okoz, hanem a maga tudásához, erejéhez mért tettekre ösztönzi,

melyeket (megismerni a világot, tudni a problémákról, hírt adni róluk, nem elfelejteni később sem) akkor is fontos elvégezni, ha a nagy egészhez képest kevésnek tűnik. Mindez a hasonló korú olvasók számára is inkább inspiráló lehet. A kötet felkelti és fenn is tartja a vágyat a környezet védelmére. Mindezt ráadásul nem mottószerű összefoglalásokban, kiemelve, didaktikusan adja; a szentenciák szervesülnek a szövegben, nem elrejtve, de nem is tolakodóan. Példa erre az a párbeszéd, melyet a kisfiú a bácsikájával folytat, és ahol előbbi felvetésére („milyen rengeteg ember él a Földön, kettő nem is számít”) adott válaszában nem kezdi bizonygatni az ellenkezőjét, hanem ettől ellépve a tevékenységre fókuszál, fontos feladatot jelölve meg: „De még mennyire, hogy számít! Mi leszünk a hírvivők!”   

Vibok Krillek-02

Vicces és hiteles

Ahogy az a szerzőtől megszokott, ezúttal sem takarékoskodik a humorral és ebben is társa Mayer Tamás, aki rajzaival úgy teszi érzékelhetővé a szereplők karakterét, a helyszíneket és a használati tárgyakat, hogy nem zárja ki azok továbbgondolását, továbbképzelését.  

Meglepő ötleteknek sincs híján a szöveg, miközben a történet alapmotívumai valóságosak,

mert a fókáknak tényleg szükségük van szagelzáró hókunyhóra, hogy biztonságban nevelhessék fel a kicsinyeiket, és valóban állandóan lehelgetniük kell a horgászáshoz használt lékeket, hogy azok vissza ne fagyjanak; persze a krillek is léteznek, mi több, nagyon fontosak. A Hová tűntek a krillek? nemcsak szórakoztató kalandregény, hanem értékes mű, amely megérinti az olvasók szívét. Mindazoknak ajánlható, akik szeretik az állatokat, a természetet, és megőriznék a Föld kincseit.

A kötetet részletes lexikonszócikkek tagolják, ahol a megismert állatok mellett végül az „ember nevű élőlény” is helyet kap. Róla többek közt azt lehet tudni, hogy „amikor felnő, mindenről maga dönthet, csak addigra sokszor elfelejti, mi a fontos”, pedig – így a szócikk folytatása – foglalkozásul bármit választhat, 

és „a legjobb, ha főállású kíváncsi lesz”.

Vibok Krillek-03

Vibók Ildi új könyve mindkét meghatározáshoz hozzátesz: előbbihez azt, hogy tanuljuk meg a fontos dolgokat, az utóbbihoz pedig, hogy vizsgáljuk kíváncsian a világot, és várjuk a kötet folytatását.

Nagygéci Kovács József

Vibók Ildi: Hová tűntek a krillek?

Mayer Tamás rajzaival

Pagony Kiadó, Zseblámpás Könyvek sorozat

2023

123 oldal

2966 Ft