Humoros

Illusztrált könyv

Uniszex

Vissza
  • 2023.07.27
  • Herczeg Szonja

Végre hozzánk is eljutott a Harry Potter „őse”!

Herczeg Szonja ajánlója.

Melyik született meg előbb: Harry Potter vagy Mildred Hubble karaktere?

Ha az utóbbit nem ismerős, nem véletlen, magyar fordításban ugyanis még csak most jelent meg a The worst witch (Botcsinálta boszi) sorozat első része, az Egyesült Királyságban viszont 1974 óta töretlen sikernek örvend.

Jill Murphy nemcsak megírta, de illusztrálta is Mildred Hubble (Szerényi Mildred) karakterét, aki – hogy finoman fogalmazzunk – a legkevésbé tehetséges boszorkány a Cackle's Academy for Witchesben, vagyis Kotkot kisasszony boszorkányakadémiáján. Bár a Harry Potter-könyvek jóval vastagabbak, több karakterrel és történetszállal, sokan úgy vélik, hogy Murphy munkája nagyban inspirálta J. K. Rowlingot, amikor megálmodta a Roxfort világát. 

Herczeg Szonja Boszi Jill Murphy-07

Szerényi Mildreddel nemcsak a gyerekek és fiatalok, hanem mi, felnőttek is könnyen tudunk azonosulni

Ugyanis a Disney-hercegnők teljes ellentéte. Egy lány, aki hibázik, sokszor ügyetlen, és akaratán kívül folyton bajba kerül. Vagyis pontosan olyan karakter, amilyenből a fejlődésben lévő fiataloknak sokkal többre volna szükségük a közösségi médiában mutogatott áltökéletesség ellentéteként. 

Herczeg Szonja Boszi Jill Murphy-01

A Botcsinálta boszorkány egy sorozat első része; bemutatja Mildredet és iskolatársait, megismerjük a szereplőket, Mildred személyiségét, és ezt a különleges mesevilágot. Mildred megtanul seprűn repülni, örökbe fogad egy cicát, és egy óriási Halloween-bulin is részt vesz – mindez persze nem megy neki akadályok nélkül, és gyakran összetűzésbe kerül az osztályfőnökével is. 

Herczeg Szonja Boszi Jill Murphy-05

A könyv nem túl hosszú, ezért az olyan hét év feletti gyerekeket is leköti, akik még nem annyira rajonganak az olvasásért

Vagyis ezzel behúzhatjuk őket az írott szavak világába.

A történet gyorsan és akadálymentesen pörög, nincsenek benne unalmas részek, a horrortól pedig távol áll: az írónő a sötétebb, misztikusabb részeket is emészthetően tálalja (a Grimm-mesék morbiditásának a közelébe sem jut).

Jill Murphy 1949-ben született, és 2021-ben hunyt el, 72 évesen. Már hatéves korában is csak az írás és a rajzolás érdekelte, nem teljesített jól az iskolában, otthon azonban több polcnyi kézzel írt és illusztrált könyvet halmozott fel. A Botcsinálta boszit még az iskolaévei alatt kezdte el, s egy interjúban bevallotta, hogy a főszereplőt magáról mintázta. Kivételes tehetségének köszönhette, hogy rossz jegyei ellenére ösztöndíjat nyert egy művészeti iskolába. A Botcsinálta boszi első részét végül Togóban, majd az Egyesült Királyságba visszatérve fejezte be, míg bébiszitterként dolgozott. 

Herczeg Szonja Boszi Jill Murphy-03

Rengeteg kiadónak elküldte a kéziratot, de mindenhonnan visszautasították azzal, hogy a gyerekeket megijesztené a boszorkányokról szóló mese. Végül egy bulin összefutott egy barátnője ismerősével, aki történetesen az Allison & Busby kiadónál dolgozott.

A Botcsinálta boszi hatalmas siker lett, 1974-es első kiadása két hónap alatt el is fogyott. 2016-ra a boszis sorozat világszerte ötmillió példányban kelt el, s a Disney Channelen sorozat is készült belőle. 

 

Herczeg Szonja

Érdemes elolvasni Poós Zoltán írását is Békés Pál könyvéről, ami szintén megelőzte a Harry Pottert.

Jill Murphy: A botcsinálta boszi visszatér

Fordította: Magyari Andrea

Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó, 2023

96 oldal

2499 Ft