Vissza
  • 2024.03.27
  • MeseCentrum

Magyar gyerekkönyvek katalógusa a nemzetközi porondon 3.

Könyvek óvodásoknak

A Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága évről évre elkészíti a legfrissebb magyar gyerek- és ifjúsági könyvek angol nyelvű katalógusát New Hungarian ChildLit címmel. A cél, hogy a nemzetközi könyvvásárokon, fesztiválokon átfogó képet mutassunk a megelőző esztendő magyar gyerekkönyvterméséről, bő tucatnyi művet válogatva a legjobbak közül, melyek természetesen a kiállítási standon is megtalálhatók. A katalógus szerkesztője Garajszki Margit, a bekerülő kötetek kiválogatásában és a bemutató, ajánló szövegek megírásában Harmath Artemisz működött közre.

Jelen összeállításunkba az óvodásokat megszólító, gazdagon illusztrált könyveket gyűjtöttük ki.

Mesés iránytű a világhoz

 

Szecsődi Tamás Leó: Táguló világom -  Mesés iránytű a világhoz gyerekeknek
Illusztrátor: Gyetkó Krisztina
Manó Könyvek, 2023
5+

Harmath Artemisz:

Mintha népmesegyűjteményt tartanánk a kezünkben, de mégsem. A klasszikus európai népmesék szerkezetére, fordulataira építő új mesék kitűnő kiindulópontok családi vagy közösségi beszélgetésekhez, akár 4 évestől 99 éves korig. Szecsődi Tamás ugyanis rövid, világos szerkezetű, kerek történeteket ír, melyek mégis meglepetést tartogatnak, ámulatba ejtenek. És ami a legfontosabb, támogatják az érzelmi biztonság kialakulását. Írásai a világ titkaira, környezetünk értékeire, az emberi vágyak működésére hívják fel a figyelmet, el is igazítva a gyerekeket ebben a kusza világában.

A szerző hisz az ősi szimbólumok, az ókori mitologikus lények vagy a középkori eredetű meseszereplők (király, királyfi, királylány, bohóc, szellem, angyal) erejében, üzenetében. Sokat is bíz rájuk. Emellett gyönyörű tájakra, izgalmas helyszínekre röpít bennünket színes fantáziájával.

Kritikánk a kötetről ITT olvasható.

Ha együtt megyünk, hamarabb ott leszünk

Berta Ádám: Szöszmösz, a tündéregér
Illusztrátor Agócs Írisz
Cser Könyvkiadó,  2023
5+

Garajszki Margit:

Két kis lény, Szöszmösz, a tündéregér és Lapos Tüske, a sün útra kel; az egyik azért, hogy visszatérjen a családjához, másik pedig hogy megtalálja azt a helyet, amelyre mindig is vágyott, ahol mindig terem zöld mohaszirom. Útjuk térképen nem behatárolható helyszíneken, kaktuszok között, kanyonban és tűzhányón át, az óceántól a folyón át, barlangtól barlangig vezet. Útközben sokféle ismerős és ismeretlen lénnyel találkoznak. A varázsmesei elemekkel tarkított road-movie-nak mély filozófiai rétegei vannak, tekinthetünk rá egyfajta identitás és felnövekvés-történetként is. A többkötetes író és neves műfordító, Berta Ádám első mesekönyve valójában nem is mese, inkább filozofikus történet a természetvédelemről, a barátságról, a kirekesztésről és az utazásról, az útról önmagunk és a másik megismerése felé.

Agócs Írisz letisztult, piros-fekete grafikái jól illenek a történethez, és különös atmoszférát sugároznak. A szöveg megkívánta, hogy nagy panorámaképekben gondolkozzon, világokat vizionáljon. Az illusztrátor több tanulmányrajzot, háttérrajzot készített, így a Seres Tamás könyvtervező által megálmodott kiadványba rendkívül kiérlelt kétszínnyomású festmények kerültek. A szürkét és vöröset tartalmazó kétszínnyomás lehetővé teszi, hogy az igazán lényeges részletek kiemelkedjenek, s a kötet összes képe összeálljon egy nagy történetté.

Kritikánk a kötetről ITT olvasható.

A világ abszurditása kicsiben

Szabó Borbála: Kalandok a Ló csoportban

Illusztrátor: Baranyai (b) András 

Pagony Kiadó, 2023

5+

Garajszki Margit

Az óvodai és iskolai mindennapokról szóló könyvek mindig nagy érdeklődésre tartanak számot. A gyerekek számára fontos, hogy értelmileg és érzelmileg is feldolgozhassák saját élményeiket. Szabó Borbála könyve ezeket karikírozva abban is segít, hogy a gyerekek más szemszögből nézhessenek az általuk ismert helyzetekre és ehhez a humor és az abszurd eszközeit használja, meglepő, játékos fordulatokat alkalmazva. Az ovisok például szeretnék a csoportjuk nevét Katicáról Lóra átnevezni. Ehhez a Kormányablakba kell menniük, de még így sem oldódik meg a helyzet, hiszen egy lovas szervezethez és egy katicás egylethez is el kell menniük. Amikor az ovisok le akarnak számolni a délutáni alvással, elindulnak a Parlamentbe, hogy a kérésükkel változást érjenek el a mindennapjaikban. A kifordított ovis élet Szabó Borbálától nemcsak az ovisoknak, hanem a kicsiktől megfáradt szülőknek és óvónéniknek is remek szórakozás.

Kötetajánlónk ITT olvasható.

Nem vagy egyedül

 

Molnár Krisztina Rita: Az angyal meséje

Illusztrátor: Szimonidesz Hajnalka

Cerkabella, 2023

3+

Garajszki Margit

Egy este négy gyerek és az anyukájuk áram nélkül marad otthon. Előkerülnek a fiókból az adventi gyertyák, sül a gázon a bundás kenyér, és a legkisebb gyerek azt állítja, a sötétben látott egy ibolyaszínű angyalt, aki elmesélt neki tíz esetet, amikor üzenetet vitt az embereknek. Az angyalok ugyanis valójában postások, csak nincs zöld egyenruhájuk meg bőrtáskájuk. Mindig üzeneteket hoznak, csak nem mindig leírva. Lehet ez egy balzsamos dallam, a frissen sült kenyér illata vagy egy magányos hinta az óvoda udvarán, esetleg hűsítő árnyék a nyári melegben. A kislány el is sorolja mind a tíz esetet a családtagjainak. A maga egyszerű, gyermeki módján mesél; bájos, szívet melengető mikrotörténetek bontakoznak ki a szemünk előtt szerethető szereplőkkel.

A poétikus szöveget Szimonidesz Hajnalka álomszerű illusztrációi teszik teljessé. Képeinek egyszerű kompozíciója messzire repíti a szemlélőt. Szimonidesz gouache technikával és akrillal dolgozik akvarellpapírra, ami időigényes, nagy pontosságot igénylő technika, ugyanis a javítási lehetőség csekély. Számítógépes rajzprogram csupán a művek nyomdai előkészítésében kap szerepet. Nemcsak megjelenít egy-egy szövegrészt, hanem olyan képi világot teremt, amely önálló életre is kel, és a formák, a hangulatok, a kompozíció és színek által a gyerekek és felnőttek is örömet, megnyugvást élhetnek át.

MeseCentrum

A kiadványt és a benne szereplő köteteket bemutató sorozatunk első része ITT, második része ITT olvasható.