Vissza
  • 2024.03.21
  • MeseCentrum

Magyar gyerekkönyvek katalógusa a nemzetközi porondon I.

A Petőfi Kulturális Ügynökség Közép-európai Irodalmi Igazgatósága évről évre elkészíti a legfrissebb magyar gyerek- és ifjúsági könyvek angol nyelvű katalógusát New Hungarian Childlit címmel. A cél, hogy a nemzetközi könyvvásárokon, fesztiválokon átfogó képet mutassunk a megelőző esztendő magyar gyerekkönyvterméséről, bő tucatnyi művet válogatva a legjobbak közül, melyek természetesen a kiállítási standon is megtalálhatók. A katalógus szerkesztője Garajszki Margit, a bekerülő kötetek kiválogatásában és a bemutató, ajánló szövegek megírásában Harmath Artemisz működött közre.
Cikksorozatunkban elsőként azok a könyvek szerepelnek, melyeknek alkotói írói és rajzolói is a meséknek.

Színezd ki a szürkeséget!

Alács Anna: Képeslap El ldilióból
Csimota Könyvkiadó, 2023
3+

Garajszki Margit:
Mi történik, ha a szürke hétköznapok minket is elszürkítenek? Képesek vagyunk-e a régi megszokottat az ismeretlen újra cserélni? Mi történik, ha merünk lépni, változtatni, de a másik élethelyzetben sincs olyan könnyű dolgunk, mint ahogy elképzeltük? Vajon ugyanazt jelenti-e otthon, illetve a helyünkön lenni? Mi kell ahhoz, hogy jól érezzük magunkat? Alács Anna illusztrátor meséje a kiégésről, az útkeresésről, a barátságról és egy új élet lehetőségéről első pillantásra magával ragadja a felnőtteket és a gyerekeket. A könyv néhány soros szöveggel ellátott akrilképeit gazdag színek és tónusok jellemzik, szépen megmunkált textúrával. A térkezelés változatos, az olvasói nézőpont néhol egészen kitágul, máskor beszűkül, a kétféle élet – az egyhangú, örömtelen mindennapok szürkesége, valamint a színekkel teli új világ – vizuális kontrasztja remekül érvényesül. Természeti tájak, városképek, épületek, valamint izgalmas ember- és állatfigurák egész sorát vonultatja föl a mindössze 60 oldalas könyv, amely Alács Anna első szerzői kötete is egyben.

A könyvről szóló kritikánkat ITT találjátok.

 

 

Innen oda, onnan ide

Dániel András: Mindenki mászkál
Pagony Kiadó, 2023
5+

Garajszki Margit:

Mióta Dániel András gyerekkönyveket ír és illusztrál, egészen pontosan 2012 óta, sorra kerülnek ki keze alól az abszurd humorral megírt, egyre groteszkebb művek, melyekben sajátos egyéni hangot üt meg. Korábban a Kicsibácsi és Kicsinéni, valamint A nyúlformájú kutya című kötetei Szép Magyar Könyv-díjat kaptak, a Mit keresett Jakab az ágy alatt? HUBBY Év Gyerekkönyve-díjas lett. Dániel András ma az egyik legkarakteresebb magyar gyerekkönyvszerző és illusztrátor.

A böngészőként is lapozgatható Mindenki mászkál című kötetet megannyi apró részlet, geg, utalás, vizuális fricska teszi különlegessé. A Dániel Andrástól megszokott módon a könyv abszurd apróságokról szól, amelyek nélkülöznek bármiféle nagyívű történetet vagy konkrét tanulságot. A sokféleség ábrázolása, a szemlélődés öröme, játékos derű, könnyedség árad az oldalakról. Van benne irónia, groteszk éppúgy, mint teljesen hétköznapi dolgok. Különös karakterek, akik mégis nagyon ismerősek. Tréfás, sallangmentes nyelvi és képi játékok. Dániel András a tőle megszokott módon egész kis világot teremt bumfordian aranyos és humoros lényeivel. Ez a kötet mesekönyv, böngészőkönyv, interaktív képeskönyv, vicces, szórakoztató, fantáziadús – semmihez sem hasonlítható. Egy sziporkázó mű arról, miként hatnak ránk a képek, és hogyan alkotunk magunkban történeteket azok alapján.

A kötet szerepel a Városi kalandok című összehasonlító tanulmányunkban. Az írást ITT olvashatjátok.

 

A valóság több kalandot tartogat, mint az álomvilág!

ChildLit Esterházy Miklós Málna és a csotrogányok-01

Esterházy Miklós: Málna és a csotrogányok
Magvető, 2022
6+

Garajszki Margit:

Esterházy Miklós a legősibb műfajjal, a mesével foglalkozik, s miközben megtartja az alapvető mesei elemeket, ízig-vérig mai történeteket ír. A lírai karakterű történetfüzér varázslatos világot tár elénk: mesék és parabolák gyerekeknek és olyan felnőtteknek, akik nem felejtették el, hogy ők is voltak kicsik. Esterházy rámutat, hogy felnőttként is rácsodálkozhatunk a természetre, visszatalálva a bennünk élő gyermekhez, abba az időbe, mikor a napok végtelenül hosszúak voltak, és minden lehetségesnek tűnt.

A különleges atmoszférájú történetekben felsejlő világ egyszerre hétköznapi és rejtélyekkel teli, természetes és varázslatos. A természetközeliség, a környezetre való ráhangolódás, a megbocsátás, a belső erő mind visszatérő témája fantasztikus történeteinek. Ráérős történetmesélése lehetőséget biztosít, hogy elidőzhessünk az élet hétköznapi pillanatain. A könyvet a szerző által készített fekete-fehér grafikák teszik teljessé. 

 

 

 

A világ zsiráftávlatból

Turi Lilla: Ha a zsiráfok…
Csimota Gyerekkönyvkiadó, 2023
5+

 

Veress Gyöngyi:

Turi Lilla egy személyben szövegírója és rajzolója a könyvnek, amelyben a kép az elsődleges, és inkább a szöveg alkalmazkodik, az egészíti ki a rajzokat. Az ember a szín- és vonalkezelésben, a betűk alakjában, a könyv formátumában magát a frissességet, a kortárs magas minőséget látja és tapintja. Turi elnagyolt, krokiszerű rajzai mintha az alkotási folyamatot végtelenítenék. Az a benyomásunk, hogy nem steril, befejezett állapotban férünk hozzá a képekhez, könnyedségük aktivizál és a jelenben tart minket. Turi Lillánál a hangsúly sokkal inkább a moston van. Mintha még mindig folytatódna a munka, és ezt mi, beavatottak egészen közelről követhetnénk végig.

A Ha a zsiráfok… azt üzeni, hogy a világ színes, változatos, és mindig mozgásban van. Azt is elfogadjuk általa, hogy igen különbözőek lehetünk, saját karakterrel, attribútumokkal. A szerző nyelv nélküli eszközökkel, csupán a képekkel meggyőz róla, hogy mások másképpen léteznek, de ugyanolyan természetességgel, ahogy mi is éljük a saját életünket. Ami nekünk könnyű, az talán másnak nehéz, és fordítva.

 A könyvről írt ajánlónkat ITT olvashatjátok.